Hlavní obsah

Zahraniční investice v ČR už přesáhly 238 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příliv přímých zahraničních investic do Česka dosáhl od ledna do října rekordní výše - 238 miliard korun. Tedy více než dvojnásobek toho, co u nás cizí firmy proinvestovaly za celý loňský rok. Vyplývá to z údajů o platební bilanci ČR, kterou ve středu zveřejnila centrální banka.

Článek

Podle expertů jde o fantastický výsledek bez ohledu na to, že se na něm zhruba z třetiny podílí příjem státu z privatizací, zejména Českého Telecomu a Unipetrolu. Cizí firmy k nám podle nich láká zejména poměrně levná a současně kvalitní pracovní síla, cenová dostupnost nemovitostí, snadná dosažitelnost lukrativních západoevropských trhů a rostoucí prosperita země.

"Z rekordního přílivu investic v tomto roce je patrné, že systém podpory investic v České republice je nastavený optimálně. Denně se ale setkáváme s důkazy, že naše konkurence nespí a na svém investičním prostředí tvrdě pracuje. Jedná se zejména o balkánské země, například Rumunsko, o kterých ještě nedávno zahraniční investoři ani neuvažovali," řekl Právu generální ředitel agentury CzechInvest Tomáš Hruda.

Podle něj se tyto země čím dál častěji objevují na čelných místech v různých studiích atraktivnosti pro umisťování investic. "Proto musíme náš systém veřejné podpory znovu a znovu vyhodnocovat a upravovat, jinak bychom mohli naši výhodnou pozici rychle ztratit," zdůraznil.

ČR je jednou z nejoblíběnejších

Podle nedávného výzkumu jedné z největších světových pojišťoven Atradius je ČR pro evropské investory v rámci regionu střední a východní Evropy druhou nejoblíbenější zemí, když v popularitě je hned za Polskem a svou atraktivitou válcuje i rozlehlý ruský trh.

Z odpovědí vrcholových manažerů z nadnárodních firem ve dvaceti zemích vyplývá, že již 74 procent oslovených investorů ve střední a východní Evropě podniká a 67 procent věří, že rychle se rozvíjející trhy si udrží své tempo růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám