Hlavní obsah

Za 15 let bude většina zdrojů energie v Evropě obnovitelných, tvrdí studie

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během následujícího desetiletí zvýší obnovitelné zdroje svůj podíl v evropské energetice ze současných 40 procent na 60 procent v roce 2030. Podíl fosilních zdrojů, jako je uhlí a zemní plyn, klesne ze 48 procent na 27 procent. Uvádí to v úterý zveřejněná studie společnosti Bloomberg New Energy Finance.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Solární elektrárna na střeše Národního divadla

Článek

Výzkum o budoucnosti energetiky předpovídá, že Evropa v uvedeném období investuje do obnovitelných zdrojů až jeden bilión dolarů, celosvětově to má být pětkrát více.

Studie srovnává podíly zdrojů v instalovaném výkonu. Podle odhadů bude do roku 2030 do evropské sítě připojeno 557 gigawattů (GW) elektřiny z obnovitelných zdrojů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Stále levnější technologie větrných nebo solárních elektráren se v následujících letech prosadí na trhu i bez dotací,“ řekl šéf výzkumníků Seb Henbest.

Kapacita uhelných elektráren naopak klesne ze 195 GW na 125 GW, protože ji prodraží emisní poplatky a nákladné modernizace. Kapacita plynových elektráren plynu sice stoupne, ale jen mírně - z 257GW na 280 GW.

Celková spotřeba stoupne jen o 9 procent

Podíl jaderné energie by se oproti současnosti neměl dramaticky měnit.

„Podíl jádra může zůstat konstantní nebo klesat, pokud odstavované reaktory v Německu nebo Francii nenahradí nové - a zatím to tak nevypadá. Například právě Francie chce navýšit podíl obnovitelných zdrojů do roku 2030 na 40 procent a snížit podíl jádra o 25 procent - ze 75 na 50 procent,” řekl Novinkám Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Spotřeba elektřiny v Evropě v letech 2014 až 2030 podle studie stoupne pouze o 9 procent díky zvyšování energetické účinnosti.

Podle České fotovoltaické průmyslové asociace využívání obnovitelných zdrojů v tuzemsku brání zbytečné administrativní překážky, například povinnost licence i pro malé domácí elektrárny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám