Hlavní obsah

Z norských fondů přiteče do Česka přes tři miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika získá z tzv. norských fondů v pětiletém období končícím v roce 2014 celkem 131,8 miliónu eur (asi 3,2 miliardy korun). Memorandum o porozumění pro finanční mechanismy Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska pro období 2009 až 2014 podepsali náměstek ministra financí Tomáš Zídek a zástupci Norska a Lichtenštejnska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Do roku 2014 získá Česko z tzv. norských fondů přibližně 3,2 miliardy korun

Článek

Prostřednictvím fondů přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko zemím přistupujícím do EHP na projekty v rozšířeném vnitřním trhu.

V nynějším pětiletém období budou podporovány projekty zaměřené zejména na ochranu životního prostředí, uchovávání kulturního dědictví, zdravotnictví, vědu a výzkum, rozvoj občanské společnosti, rovné příležitosti, ohrožené děti a mladistvé a spolupráci škol.

V předešlém období o fondy nebývalý zájem

"Finanční mechanismy EHP a Norska se v České republice těší velké popularitě. O tom svědčí i fakt, že v předchozím období 2004 až 2009 převyšovala požadovaná výše grantů předložených projektů několikanásobně dostupné finanční prostředky," dodal Zídek.

V grantovém období 2004 až 2009 bylo podpořeno 139 individuálních velkých projektů a několik stovek menších projektů, a to v rámci čtyř programů a pěti blokových grantů. Celková výše grantů činila 104,6 miliónu eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám