Hlavní obsah

Výstavbu plynárenských projektů v EU může zbrzdit spor s neziskovkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměr Evropské unie zbavit se energetické závislosti na Rusku, a tedy zrychleně povolit a financovat asi třicítku plánovaných plynárenských projektů, může právně narazit. Na projekty a jejich dopad na životní prostředí si totiž chtějí posvítit nadnárodní neziskové organizace, informuje britský server The Guardian.

Foto: Enrique Castro-mendivil, Reuters

Ilustrační foto

Článek

ClientEarth, Friends of the Earth Europe a další neziskové organizace vyzvaly Evropskou komisi (EK) k tomu, aby přezkoumala svou podporu výstavbě projektů, jež se týkají přepravy, skladování nebo dovozu plynu včetně potrubí a terminálů LNG.

Polsko i kvůli zájmu Česka zdvojnásobí kapacitu terminálu na LNG

Ekonomika

Mezi nimi je například pobřežní plynovod EastMed, který, díky své délce 1900 kilometrů, má vést z Izraele přes Kypr až do Itálie. A v ohrožení může být i baltský plynovod vedoucí z Norska do Polska. Jeho stavba se už v minulosti jednou zdržela. Podle posledních informací by měl být uveden do provozu na konci roku.

EK má nyní 22 týdnů na to, aby své původní rozhodnutí upravila nebo ukázala, že plánované projekty neporušují zákony o životním prostředí, jejichž podobu Brusel aktualizoval v loňském roce.

Pokud do té doby neposkytne uspokojivé právní odůvodnění, posune se případ pravděpodobně k Evropskému soudnímu dvoru, což výstavbu projektů o celkové hodnotě asi 13 miliard eur (321,58 miliardy korun) zbrzdí, upozorňuje The Guardian.

Státy, které Rusko odstřihlo od plynu, mají alternativy

Ekonomika

Podle neziskovek nezohlednili zástupci Bruselu emise metanu, které při realizaci projektů vzniknou. Metan je podle odborníků pro globální klima nebezpečnější než tolikrát zmiňovaný oxid uhličitý a v následujících dvou dekádách může mít až 85krát vyšší schopnost oteplovat naši planetu než právě CO2.

„Tento seznam (projektů) se rovná VIP vstupence pro fosilní plyn v Evropě v době, kdy bychom měli mluvit o jeho postupném vyřazení. Komise nezohlednila dopad emisí metanu pocházejících z projektů plynárenské infrastruktury, přestože existují důkazy, že jsou značné. To je nezákonné, protože je to přímo v rozporu s vlastními klimatickými zákony EU a jejími právními závazky vyplývajícími z Pařížské dohody,“ uvedl Guillermo Ramo, právník neziskové organizace ClientEarth.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) a Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) společně uvádějí, že aby se oteplování planety udrželo pod 1,5 stupně Celsia oproti předindustriálnímu období, což je dlouhodobý klimatický cíl, neměly by se už realizovat žádné nové projekty na těžbu ropy a zemního plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám