Hlavní obsah

Výprodej akcií Philip Morris

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční obchodování na pražské burze přineslo zmírnění tempa ztrát. Některé tituly již zřejmě našly dno a snažily se získat alespoň část ztracených pozic. Situaci však ovlivnily akcie Philip Morris, které se již obchodovaly bez nároku na dividendu z hospodaření v loňském roce. Cenné papíry kutnohorského výrobce cigaret uzavřely na 15 000 Kč s úbytkem 5,54 procenta.

Článek

Výraznější změnu zaznamenaly také akcie CME (CETV), když přišly o 1,59 procenta na 1546 korun po předchozí ztrátě na domovské americké burze Nasdaq. Cenné papíry ČEZ klesly k 807 Kč, ale pak posílily až na 821,80 Kč s přírůstkem 0,80 procenta. Výkyvy trhu srovnala také Zentiva, když zpevnila o 0,16 procenta na 1234 Kč. Nejvíce se dařilo akciím Orco, které posílily o 1,32 procenta na 2524 Kč. Index PX klesl o 0,10 procenta na 1516,6 bodu.

Evropské burzy ve středu opět oslabily. Investoři se obávali vysokých cen ropy, jež se drží nad 69 dolary za barel. To se zřejmě negativně projeví na hospodaření předních průmyslových a dopravních firem. Po růstu cen kovů a cen akcií jejich zpracovatelů v předchozích dnech nastal čas na výběr zisků. Akcie důlních společností BHP Billiton a Antofagasta klesaly o 2,4 procenta, resp. o 1,7 procenta. Světové ceny mědi a zinku poněkud oslabily, držely se však na dohled od čerstvých rekordů.

Sestupnému trendu se vzepřely akcie londýnské burzy LSE. Organizátor akciového trhu zpevnil o 14 procent poté, co americký trh Nasdaq v úterý večer překvapil koupí podílu 14,99 procenta v LSE a oživil tak spekulace o další konsolidaci evropských burz. "Nyní se mluví o tom, že Nasdaq podá plnou nabídku (na koupi LSE) při této ceně," řekl nejmenovaný obchodník. Nasdaq v březnu stáhl nabídku na koupi LSE za 4,2 miliardy dolarů. Konkurenční burza Euronext posilovala o 2,5 procenta, kurz akcií Deutsche Börse vzrostl o tři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám