Hlavní obsah

Superb z Turecka? Volkswagen kvůli invazi do Sýrie s novou továrnou váhá

Novinky, tov, bož

Koncern Volkswagen se rozhodl odložit rozhodnutí o výstavbě továrny v Turecku za 1,3 miliardy eur (33,5 miliardy korun). Informovala o tom v úterý agentura Bloomberg, podle níž za tím stojí politické důvody v souvislosti s tureckou vojenskou akcí na severu Sýrie.

Foto: imago stock&people/Dwi Anoraganingrum, ČTK

Logo společnosti Volkswagen

Článek

Německý automobilový koncern zřídil začátkem října ve městě Manisa na západě Turecka pobočku, což by mohl být první krok před zahájením výroby v zemi. O umístění již 123. továrny Volkswagenu na světě ale nyní koncern váhá.

„Sledujeme situaci s velkým znepokojením,“ uvedl jeden z mluvčích Volkswagenu pro deník Handelsblatt. I podle německého deníku koncern rozhodnutí o umístění nového podniku odložil, neboť vzhledem k současné ofenzivě v severní Sýrii by těžko někdo mohl hlasovat pro Turecko.

V továrně by se měly vyrábět nové passaty a superby. Ve hře má být ještě Bulharsko, Rumunsko a Srbsko.

Ministru kultury Zaorálkovi vadí, že se Škoda Superb bude vyrábět v Turecku

Turecká invaze

Že by se příští Škoda Superb měla vyrábět v Turecku, už v pondělí kritizoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Mluvčí Škody Auto v reakci uvedla, že „koncern rozhodne na základě ekonomicky smysluplných úvah“.

Ještě před nedávnem se zdálo, že by koncern mohl výrobu skutečně přesunout do Turecka. „Turecko by určitě bylo atraktivní místo pro novou výrobní linku,” nechal se v létě slyšet mluvčí Volkswagenu pro list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Podle FAZ by šlo o pozemek o 40 hektarech poblíž přístavu Izmir, třetího největšího města v zemi. Právě zde do roku 2001 působila další německá automobilka Opel.

Reklama

Výběr článků

Načítám