Hlavní obsah

Vláda rozhodne o příspěvku na demolice po povodních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu rozhodne o rozšíření programů na pomoc postiženým povodněmi o podporu při nutných demolicích. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) v neděli v diskusním pořadu televize Prima uvedl, že některé domy poškozené velkou vodou budou muset být zbořeny, kabinet proto rozšíří nabídku pomoci. K demolici odsouzené domy stojí například na Ústecku a Litoměřicku.

Článek

Domy poškozuje hlavně dlouho stojící voda, řada z nich trpí opakovanými záplavami. Minulý týden rozhodli statici zbořit neobydlený objekt na Husově náměstí ve Štětí na Litoměřicku. Dům byl od povodní v roce 2002 neopravený a neobydlený. Po letošních dubnových záplavách se jeho stav ještě zhoršil.

Bourat kvůli poškození vodou by se mohl také dům v nedalekých Počeplicích. Je neobydlený a jeho statika je narušena. Povodeň vážně poničila také tři domy v Křešicích na Litoměřicku, které byly pod vodou již v roce 2002. V ústecké části Neštěmice záplavy vážně zasáhly dva domy. Jeden bude majitel opravovat, o dalším stavení v Mojžíři zatím není rozhodnuto.

Do nového povodňového fondu asi 15 miliard

Zhruba měsíc po odeznění povodní, které postihly sedm krajů, ministerstvo podle Martínka poškozeným obcím a jednotlivcům poskytlo 65 miliónů korun, další platby uvolňuje průběžně.

Kabinet ve středu projedná také záměr zřídit při ministerstvu zemědělství zvláštní protipovodňový fond, v němž by se mělo v první fázi soustředit 15 miliard korun. Prvním úkolem fondu bude financování prevence před záplavami v letech 2007 až 2010. Stát by měl v tomto období podle nedávného usnesení vlády dát na protipovodňová opatření osm až deset miliard korun.

Fond má shromáždit dvě miliardy ze státního rozpočtu, čtyři miliardy z privatizace a devět miliard z úvěru od Evropské investiční banky. Suma 15 miliard podle resortu pokryje náklady asi na čtvrtinu potřebných protipovodňových opatření. Na kompletní ochranu by bylo třeba do roku 2021 vynaložit zhruba 50 miliard korun. Prostředky fondu by se proto měly do budoucna doplňovat.

Ministerstvo zemědělství navrhuje, aby se pro zjednodušení přípravy protipovodňových opatření, jako jsou rozlivy či poldry, novelizoval vodní či stavební zákon, popřípadě oba. Další programy protipovodňové prevence spravuje ministerstvo životního prostředí. Podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka chce stát mimo jiné čerpat peníze z evropských fondů na zatravňování, revitalizaci potoků a další protipovodňová opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám