Hlavní obsah

Vláda dala formálně cizincům zelenou na nákup bytů

– Praha

Vláda v pondělí schválila návrh novely devizového zákona, který má cizincům umožnit volně v Česku kupovat nemovitosti k bydlení. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl premiér Jan Fischer. Jde o formální vypuštění paragrafu ze zákona, neboť cizinci již fakticky podle evropského práva nemovitosti nakupovat mohou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer (vpravo) s ministrem financí Eduardem Janotou před jednáním vlády

Článek

Premiér zdůraznil, že letos v květnu v České republice uplynula pětiletá lhůta od vstupu do unie, po kterou cizinci nemovitosti kupovat nemohli. Lhůta se týkala pouze domů a bytů, pro zemědělskou půdu a lesy je ochranné časové období o dva roky delší. Pole a lesy tak budou moci cizinci kupovat až od roku 2011.

V pondělí schválenou novelu Sněmovna v červnu zamítla, což ministr financí Eduard Janota tehdy označil za skandální. Dotčený paragraf, který novela vypouštěla, podle Janoty již neplatí, ale ČR ho po formální stránce ze zákona stejně musí vyjmout.  

Proti zákonu hlasovali poslanci ČSSD a KSČM. Některým zákonodárcům hlasujícím proti návrhu se nelíbilo, že by bohatší cizinci mohli přeplatit domácí kupce. Česku kvůli odmítnutí novely hrozí sankce tisíce eur denně.

Stejně jako ministr hodnotili výsledek hlasování poslanců i odborníci. "Je to až směšné, šlo skutečně o formalitu, onen paragraf se měl vyjmout, protože již fakticky neplatí. Evropské právo od 1. května 2009 zakazuje, aby Česko omezovalo občany a firmy z jiných členských států v nabývání nemovitostí.

Pondělní postoj části poslanců na tom nic nezmění. Pokud by české úřady postupovaly jinak, dotčený potenciální nabyvatel se svého práva nakonec může domoci soudně," řekl Tomáš Babáček z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám