Hlavní obsah

Vláda chce silnější bič na členy Rady ERÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo novelu energetického zákona, která umožní rychle reagovat zejména na stav na trhu a která se týká například naplněnosti zásobníků plynu před topnou sezonou nebo změn v oblasti dodavatele poslední instance.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

Článek

Novela, jež prošla připomínkovým řízením a měla by se ve Sněmovně projednávat zrychleně ve stavu legislativní nouze, kdy se počítá s její platností už od 1. června, obsahuje i úpravy týkající se činnosti Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Kromě jiného rozšiřuje možnosti vlády odvolat zástupce pětičlenné Rady ERÚ nově i v případě, že se „dopustil protiprávního jednání souvisejícího s výkonem funkce“. Návrh je dostupný ve veřejné databázi připravované legislativy eKlep.

Ministerstvo chystá novelu energetického zákona, počítá s návrhy ERÚ

Ekonomika

„Přilepili to tam na poslední chvíli,“ řekl Právu obeznámený zdroj, který si nepřál být jmenován. Podle něj je možné, že si tak vláda připravuje jednodušší cestu k odvolání členů rady.

„Většinu klíčových pravomocí v oblasti energetiky svěřil stát ERÚ. Je nezbytné zajistit jeho akceschopnost, zejména v případech energetické krize. Předpokládá se aktivní spolupráce energetického sektoru s ERÚ,“ sdělil Právu Marek Vošáhlík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Samotné ERÚ podalo k návrhu připomínku, v níž uvádí, že je v rozporu s evropskými předpisy upravujícími nezávislost regulačního orgánu. Reálně proto podle ERÚ hrozí ze strany Evropské komise zahájení formálního řízení o nesplnění povinnosti, žaloba k Soudnímu dvoru EÚ a uložení pokuty ČR.

Navržená změna by navrátila legislativní úpravu do stavu kritizovaného Evropskou komisí
z připomínek BIS

„Obecná připomínka ERÚ se týkala toho, že by se novela, vzhledem k potřebě jejího rychlého schválení, měla soustředit výlučně na otázky energetické bezpečnosti. Jiné úpravy, které nejsou urgentní, i vzhledem ke zjevné potřebě diskuse nad takovými body, by měly projít standardním legislativním procesem,“ řekl Právu mluvčí ERÚ Michal Kebort.

ERÚ navrhuje pro dodavatele povinné pojištění

Ekonomika

Evropská komise podle připomínky ERÚ připouští možnost odvolání člena Rady pouze v případech, jako je podvod, úplatkářství a porušení nezávislosti nebo nestrannosti regulačního úřadu.

„Navrhované znění je vágní, nejasné a nepřiměřeně široce otvírá mantinely pro možnost odvolání člena Rady, neboť pod takto vymezené podmínky odvolání lze podřadit téměř jakékoli dílčí pochybení,“ píše se v připomínce ERÚ.

Proti je i BIS

Úřadu se zastala i Bezpečnostní informační služba (BIS) a navrhla ponechat v legislativě dosavadní znění, co se týče odvolatelnosti člena Rady ERÚ. Zástupci kontrarozvědky připomněli, že se podmínky nutné k odvolání člena Rady ERÚ od 1. ledna zpřísnily poté, co Evropská komise Česku vytýkala porušení smluv směrnic o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou a plynem.

Členy jmenuje ministr
ERÚ dohlíží nad trhem s energiemi v Česku, stanovuje regulovanou část ceny elektřiny i plynu.
Od července bude nově registrovat zprostředkovatele energií a kontrolovat jejich činnost.
V čele úřadu stojí pětičlenná Rada, funkční období člena Rady je pět let.
Jeden z členů Rady je předsedou, a to do konce svého funkčního období.
Každý rok vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu jmenuje jednoho člena Rady.

Předmětem výtky Evropské komise bylo podle BIS mimo jiné právě i nedostatečné zajištění nezávislosti Energetického regulačního úřadu kvůli příliš měkkým podmínkám postačujícím k odvolání člena Rady ERÚ.

„Navržená změna zákona by dle našeho názoru navrátila legislativní úpravu do stavu kritizovaného oficiálně Evropskou komisí a stala by se opětovně předmětem oficiální výhrady Evropské komise směrem k ČR,“ napsala do připomínek BIS. Podle mluvčího ministerstva Vošáhlíka je ale novela z tohoto hlediska v pořádku a v souladu s evropskými pravidly.

Reklama

Výběr článků

Načítám