Hlavní obsah

Vinaři se radují, vláda zatím upouští od daně z tichého vína

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Daň z tichého, tedy neperlivého vína, která měla platit od roku 2014, se zatím odkládá. Novinky o tom v pondělí informoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Bojujeme proti daňovým výjimkám, na druhou stranu rozhodně nechceme poškodit tuzemské vinaře,“ uvedl Jakob s tím, že v dohledné době ministerstvo návrh na zavedení této daně předkládat nebude. Podle Jakoba byla daň zaměřena zejména proti dovozcům levných a nekvalitních vín ze zahraničí.

Jak uvedl deník E15, vinařům tuto „novinu“ sdělil v Mikulově při setkání náměstek ministra financí Ladislav Minčič. To ostatně Novinkám potvrdil i předseda Svazu vinařů ČR Tibor Niytray.

„Od pana Minčiče jsme se dozvěděli, že daň se nebude zavádět, pokud by měla poškodit české a moravské vinaře,“ řekl předseda s tím, že do konce tohoto roku a podle všeho ani příští rok návrh podán nebude.

Vinaři věří, že daň nebude vůbec

Podle Niytraye by touto daní došlo k omezení a utlumení celého moravského regionu s následnými dalšími dopady, například do oblasti cestovního ruchu. Předseda rovněž připomněl, že více než 40 000 lidí podepsalo petici proti zavedení této daně. Navíc spotřební daň z vína nemá žádný vinařský stát v Evropské unii.

Svaz vinařů nechal na toto téma vypracovat analýzu od společnosti Ernst & Young a Niytray by se měl v nejbližší době s Minčičem sejít ohledně projednání výsledků a závěrů této analýzy. „Věříme, že poté již ministerstvo financí definitivně od plánů na zatížení tichého vína spotřební daní odstoupí,“ dodal předseda tuzemských vinařů.

Podle návrhu z dílny ministerstva financí by byla na litr vína uvalena daň deset korun. Úleva by se týkala malých vinařů, kteří za rok vyrobí méně než 2000 litrů. V současné době platí v Česku nulová sazba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám