Hlavní obsah

Více nových míst srazilo americkou nezaměstnanost na čtyřleté minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech se v únoru snížila na 7,7 procenta z lednových 7,9 procenta a ocitla se nejníže od prosince 2008. V ekonomice vzniklo 236 000 nových pracovních míst, mnohem více než se čekalo. Vyplývá to z údajů amerického ministerstva práce.

Foto: Yuri Gripas , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Podle analytiků zpráva naznačuje, že ekonomika je dost silná na to, aby ustála i ránu, kterou jí způsobí vyšší daně a hluboké výdajové škrty vlády.

Ministerstvo rovněž revidovalo údaje za předchozí dva měsíce. Za leden směrem dolů o 38 000 na 119 000, za prosinec naopak směrem vzhůru o 23 000 na 219 000.

K výraznému snížení míry nezaměstnanosti přispěl růst zaměstnanosti i pokles počtu lidí, kteří přestali hledat práci a vypadli tak ze statistiky.

Vznik nových pracovních míst zaznamenala většina sektorů. Nejlépe si vedlo stavebnictví, kde bylo přijato nejvíce lidí za šest let.

S opačnými problémy se potýká Evropa, kde se obecně vysokou nezaměstnanost zatím nedaří snížit. To je mimo jiné i případ Česka, kde za únor dosáhla rekordní výše. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám