Hlavní obsah

Veterinární správa tvrdě trestala za falešný eidam. Prodejce dostal pokutu 2,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní veterinární správa (SVS) uložila firmě Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku rekordní pokutu 2,5 miliónu korun. Společnost prodala nejméně 106 tun výrobku, který klamavě označila za eidam. Mléčný tuk byl nahrazen rostlinným, uvedl v úterý v tiskové zprávě mluvčí SVS Petr Pejchal. Firma zákazníky klamala už dříve, koňské maso označovala za hovězí.

Foto: SVS

Polská mlékárna uvedená na obale popírá, že sýr vyrobila.

Článek

Údajným výrobcem produktu označeného jako „EIDAM CIHLA 30%tvs“ měla být mlékárna v polském Giżycku. Mlékárna však razantně popřela, že by takto značený produkt někdy vyráběla.

„Tuto informaci následně potvrdily také polské dozorové orgány. Nic podle nich nenasvědčuje tomu, že by se výrobek vyrobil v Polsku. Produkt k distributorovi putoval přes řetězec několika dalších obchodníků končící na Slovensku. Případem se dle informací SVS zabývá slovenská policie,” uvedl Pejchal.

Manažer nákupu a prodeje firmy Jan Váňa ČTK řekl, že společnost se proti pokutě odvolá.

Firma klamala už dříve

Veterináři upozorňují, že uložená pokuta za porušení legislativy v oblasti potravin živočišného původu je nejvyšší v historii SVS.

Vysokou pokutu zdůvodňují velkým množstvím zboží neznámého původu i tím, že firma podle veterinářů klamala spotřebitele již dříve.

Veterinární správa uložila firmě Kovář plus v roce 2013 dvě pokuty, jejichž souhrnná výše byla 2,5 miliónu korun. Společnost tehdy uvedla na trh přes dvě stě tun koňského masa, které bylo označeno jako hovězí, řekl Novinkám mluvčí. Podle Váni musela firma pokutu zaplatit, věcí se ale podle něj zabývá Nejvyšší správní soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám