Hlavní obsah

Veterináři nařídili stáhnout sardinky z Thajska kvůli kadmiu

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu 43 tisíc konzerv sardinek značky Essa z Thajska. Obsahovaly zvýšené množství těžkého kovu kadmia. Přímou hrozbu pro zdraví ale nepředstavují, uvedl v úterý mluvčí SVS Petr Pejchal.

Foto: SVS

Článek

„Laboratorní testy zjistily ve výrobku zvýšené množství kadmia. Dovozci hrozí za uvedení produktu na trh pokuta až do výše jednoho miliónu korun,” uvedl mluvčí.

Jedná se o výrobek Sardinky ve vlastní šťávě v balení po 360 gramech původem z Thajska a s minimální trvanlivostí do 15. 1. 2019.

Správa nařídila stažení celkem 1800 kartónů konzerv o celkové hmotnosti 15,5 tuny.  Šetření ukázalo, že více než 28 tisíc konzerv z výše uvedené šarže se nachází ve skladu v sídle společnosti Essa v Dolním Újezdě. Dalších 14 400 kusů je skladováno v jiném skladu firmy v Českých Budějovicích. Do obchodů se dostalo 413 konzerv.

„Výsledky vyšetření potvrdily zhruba dvojnásobné překročení maximálního limitu pro kadmium. Otrava tímto kovovým prvkem se projevuje bolestí hlavy, nevolností či zvracením. K podobným projevům však zpravidla dochází až při mnohonásobném překročení limitů. V tomto případě detekované množství nepředstavuje přímou hrozbu pro zdraví spotřebitelů, nicméně takovouto potravinu nelze uvádět na trh,” dodal Pejchal.

Spotřebitelé by neměli zakoupený výrobek konzumovat, mohou jej však vrátit v místě prodeje. Produkt musí dovozce vrátit do země původu, nebo zlikvidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám