Hlavní obsah

Veterináři varují před rizikem přenosu ptačí chřipky z Polska

Veterináři varují před zvýšeným rizikem přenosu ptačí chřipky z Polska, kde se nyní vyskytla nová ohniska choroby. Chovatelé hlavně musí zabránit tomu, aby volně žijící ptáci kontaminovali drůbež, krmivo nebo napájecí vodu. V pátek to uvedlo zástupci ministerstva zemědělství a Státní veterinární správy (SVS).

Foto: Profimedia.cz

Veterináři varují před zvýšeným rizikem přenosu ptačí chřipky z Polska. Na ilustračním snímku drůbež

Článek

V Polsku, které je největším producentem drůbeže v Evropské unii, se nákaza tento týden objevila už na pěti farmách, informovala agentura Reuters.

„U pozorňujeme chovatele na nutnost dodržovat pravidla biologické bezpečnosti a především zamezit kontaktu volně žijících ptáků s drůbeží, s krmivem a s napájecí vodou, zasíťovat nebo zastřešit výběhy a krmení předkládat pod přístřešek,” uvedlo ministerstvo zemědělství.

Ústřední ředitel veterinářů Zbyněk Semerád dodal, že je nutné sledovat zdraví chované drůbeže a vše podezřelé, jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy nebo pokles snášky, hlásit krajským veterinářům nebo soukromému veterináři.

SPECIÁL: Ptačí chřipka

Speciály

„Důležité je, aby voda a krmivo nebylo kontaminováno trusem volně žijících ptáků a bylo drůbeži podáváno uvnitř zařízení, hal nebo pod přístřešky mimo dosah volně žijícího ptactva. Další opatření spočívají v zákazu vstupu nepovolaných osob do hal, dodržování zoohygienických zásad v chovu, jednorázovém naskladňování a vyskladňování turnusů, aktivace dezinfekčních rohoží před vstupy do jednotlivých hal a vjezdů na farmu,” připomněli veterináři.

Polské úřady v minulých dnech oznámily výskyt ptačí chřipky u krůt na třech farmách v Lublinském vojvodství. V pátek uvedly, že nákaza byla zjištěna rovněž na zhruba půl kilometru vzdálené farmě, kde bylo postiženo kolem 13 tisíc perliček.

Výskyt ptačí chřipky byl podle pátečních informací veterinární inspekce potvrzen i na farmě ve Velkopolském vojvodství. Agentura PAP uvedla, že v tomto případě zasáhla nákaza kolem 65 tisíc kuřat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám