Hlavní obsah

Veterináři: Zlínsko čeká soupis prasat a návrat policejních lovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři nařídí soupis všech malochovů prasat ve Zlínském kraji. Budou chtít, aby kvůli moru pokud možno malochovatelé s činností přestali. U malochovů prasat je nutná registrace od dvou kusů, pokud chovatelé prasata dříve nezaregistrovali, nejspíš u nich veterináři nařídí porážku. V pátek to sdělil ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na Zlínsko by se také měli kvůli rozšíření nemoci mimo ohradníky vrátit policejní lovci, ještě však není jasné, kdy se tak stane, ani kolik jich bude. Lovit však budou nejspíš mimo ohradníkovou oblast, protože uvnitř ní již skoro žádní divočáci nejsou.

Ministerstvo zemědělství také zváží změnu krizového zákona, případně dalších norem, aby bylo možné v případech, kdy jde o ochranu státního hospodářství, nikoliv lidských životů, postupovat pružněji a vymáhat například zákaz vstupu do zamořené oblasti.

Na konci loňského roku potvrdily testy nemoc u sedmi uhynulých divočáků nalezených mimo vysoce rizikovou oblast nákazy ohraničenou ohradníky. Nemoc se za ohradníky rozšířila poprvé.

Reklama

Související články

Policejní hon na prasata potrvá do ledna

Osmdesát divočáků se během pěti týdnů podařilo ulovit šestnácti policejním odstřelovačům na Zlínsku. Během posledního týdne to bylo dvanáct divokých prasat.

Výběr článků

Načítám