Hlavní obsah

Velké obchody mají na svatého Václava zavřeno

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů mají 28. září, na kdy připadá Den české státnosti a svátek svatého Václava, zavřeno. Tento den patří mezi osm státních svátků, kdy jim tuto povinnost ukládá zákon. Příště budou muset velké obchody zavřít o měsíc později, na den vzniku samostatného Československa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nakoupit si tak lidé mohou v menších obchodech a zákaz se nevztahuje ani na velkoobchod nebo e-shopy a rozvoz. Otevřeno tak bude mít např. řetězec Makro, nakoupit půjde během svátku i v online obchodech Košík.cz či Rohlík.cz nebo v prodejnách BILLA na Letišti Václava Havla, na Hlavním nádraží v Praze a na všech čerpacích stanicích Shell pobočky BILLA stop & shop.

Kromě velkých obchodů musí podle zákona zůstat zavřené také bazary a zastavárny bez ohledu na velikost.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

U obchodních center se situace liší případ od případu. Podle zákona zavřeno mít nemusí. Přesto zůstanou zavřená například obchodní centra Šestka a Letňany v Praze či Futurum v Hradci Králové.

Velká část ostatních obchodních center ale nechává otevřeno, byť v nich obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních neotevřou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám