Hlavní obsah

Vedení problémové belgické banky prošetřováno, prý lhalo o problémech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalé vedení belgicko-nizozemského bankovního a pojišťovacího gigantu Fortis prý možná úmyslně lhalo akcionářům a manipulovalo trhem. Píší o tom belgické deníky. Podezření, že šéfové ústavu zadržovali informace o skutečných rizicích spojených s problémy na hypotečním trhu USA už šetří belgická justice.

Foto: Francois Lenois, Reuters

Ústředí banky Fortis

Článek

Banka se nakonec kvůli současné vážné světové finanční krizi dostala na pokraj bankrotu. Pomohla jí až injekce více než 11 miliard eur od vlád Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Poté následovaly rozsáhlé změny, včetně prodeje francouzské bance BNP Paribas.

Fortisu nalomil vaz ambiciózní nákup nizozemské ABN Amro, na němž se podílel s Royal Bank of Scotland a Banco Santander. Tato mnohamiliardová transakce ale Fortis finančně vyčerpala a banka se dostala do problémů s nedostatkem kapitálu.

Šéfové Fortisu podle listu Le Soir zhruba před rokem tajili, jak je banka ve skutečnosti vystavena rizikům kvůli problémům na americkém hypotečním trhu. Bylo to v době, kdy se snažili přesvědčit akcionáře, aby se podíleli na navýšení kapitálu potřebných k nákupu nizozemského ústavu ABN Amro.

Přehled vybraných událostí současné finanční krize:

7. září

9. září

15. září

17. září

25. září

28. září

29. září

30. září

3. října

4. října

5. října

6. října.

7. října

8. října

Interní dokumenty Fortisu, na které se deník odkazuje, ale prý ukázaly, že vedení banky zlehčovalo možné dopady, ač vědělo, že banka je kvůli hypoteční krizi vystavena vážným rizikům.

Jeden materiál ze srpna 2007 prý třeba svědčí o tom, že Fortis byl vystaven rizikům ve výši přes 8,6 miliard eur v souvislosti se zmiňovanými problémy na hypotečním trhu v USA. "Skupina ale o tom nic neřekla," napsal Le Soir.

Podle listu La Libre Belgique bývalému vedení hrozí až pětiletý trest, pokud by nakonec byli jeho členové odsouzeni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám