Hlavní obsah

Ve Francii budou stávkovat milióny lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANCIE

V největší zemi EU začal v úterý týden stávek, protestovat budou pracovníci pošt, plynaři, elektrikáři, učitelé a ostatní zaměstnanci veřejného sektoru. Nesouhlasí s ekonomickou politikou vlády, především s tím, že stát chce veřejné služby více otevřít soukromému sektoru, následná konkurence by vedla k propouštění. Práci mají během tří dnů zastavit milióny lidí.

Foto: Martina Sihelská

V neděli 26. listopadu se v Černošíně rozsvítil vánoční strom a výzdoba města. Nechyběl ani trh, hudba, vepřobraní a ohňostroj.

Článek

Zaměstnanci pošt například celé úterý nepracují kvůli novému zákonu, který upravuje poštovní služby. Kvůli němu by o práci měly přijít tisíce lidí, už nyní pošty oznámily, že propustí 2 800 pracovníků.

Pošťáci manifestují před úřady a chtějí také symbolicky zalepit schránky poslanců, kteří zákon podporují. První obětí se stal ministr pro pracovní vztahy Gérard Larcher.

Večer se k nim připojí pracovníci elektrárenského a plynárenského průmyslu, ani těm se nelíbí, že vláda chce na jejich trh pustit více soukromých firem a tím zvýšit konkurenci. 

Největší dopad bude mít na Francii asi středeční protest. Stávkovat budou pracovníci železnic. Problém dostat se do práce budou mít hlavně lidé z okolí Paříže. Ve čtvrtek se neotevře většina škol, protestovat budou učitelé. Ti kvůli vyšším platům a kvůli novému zákonu o školství.

Vláda ustoupit nechce

Zaměstnanci přitom jen tvrdí, že tato stávka je jen přípravou na větší protest v průběhu roku. Odborové svazy chtějí jen zjistit, zda pracovníci jsou schopni se sjednotit.

Vláda už dala najevo, že bude v reformách pokračovat a stávky ji neodradí, kromě premiéra Jeana-Pierra Rafaraina reformy prosazuje i prezident Jacques Chirac. Vláda chce od stávkující odradit tím, že je přesvědčuje, že zemi ochromí a získají si nepřátelství zbytku obyvatel. Průzkumy ukázaly, že 65 procent Francouzů se stávkami souhlasí a podporuje státní zaměstnance v protestech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám