Hlavní obsah

V Polsku se hovězí maso falšovalo ve velkém

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V hovězím mase dodávaném ze tří polských závodů kontrola zjistila přítomnost koňské DNA. Ve středu večer o tom v televizi TVN24 informoval hlavní polský veterinář Janusz Zwiaza. Zároveň potvrdil, že falšované hovězí vyvážely polské firmy do více evropských zemí.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Laboratoř v německém Severním Porýní-Vestfálsku testuje hovězí maso na přítomnost koniny.

Článek

Koňskou DNA našli kontroloři v hovězím mase v podnicích v Mazovieckém, Lodžském a Warminsko-mazurském vojvodství. Celkem odebrali  201 vzorků hovězího masa produkovaného na celém území Polska, laboratorní testy jsou pak hotové zatím ve 121 případech.

Výsledky ze zbývajících 80 vzorků budou známé v nejbližších dnech, uvedl Zwiazek. Případy falšování hovězího masa už začala vyšetřovat polská policie.

Hlavní polská veterinární správa zároveň vydala šokující zprávu, v níž uvádí, že na vývozu hovězího do Irska, ve kterém se nacházela i konina, se podílelo šest firem ze čtyř polských vojvodství.

Do Velké Británie, kde koňské maso zjistili v lasagních, dodávaly falšované hovězí tři polské firmy. Do Německa, kde koňskou DNA odhalili v hovězím guláši, pak pět firem a do Itálie, kde koninu objevili v raviolech, další tři společnosti. Celkem se jedná o firmy z osmi vojvodství.

Ministr: Polsko je čisté jako slza

TVN24 zároveň uvedla, že na podezřelou dodávku falšovaného hovězího z jedné ze slezských firem upozornila polskou stranu česká veterinární správa. Maso z tohoto kombinátu polští veterináři rovněž prověřují.

Na obvinění z Česka, Slovenska, Británie, Francie nebo Německa, že v hamburgerech či jiných výrobcích se polské koňské maso nachází, v pondělí polský ministr zemědělství Stanislaw Kalemba reagoval, že se nezakládá na pravdě.

„Polsko je v tomto případě čisté jako slza,“ zdůraznil ministr. Dodal, že falšování koňského masa za hovězí se dělo mimo území Polska a bez jeho vědomí, například dodatečným přebalováním a změnou označení jeho polských dodávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám