Hlavní obsah

V Karlových Varech začala právnická bitva o KV Arénu

Právo, cis
Karlovy Vary

Před Okresním soudem v Karlových Varech začala bitva o vlastnictví multifunkčního areálu KV Aréna v Tuhnicích. Přestože si ji město objednalo, zaplatilo a užívá ji, nestojí o ni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Město tak požaduje po soudu, aby za jejího vlastníka označil firmy, jež ji postavily. Podle právníka Roberta Pelikána, který Karlovy Vary zastupuje, je totiž smlouva se stavebními firmami Syner, Bau-Stav a Metrostav neplatná, protože byla uzavřena po nezákonném výběrovém řízení.

Vítěz výběrového řízení totiž vzešel z takzvané "karlovarské losovačky", za kterou antimonopolní úřad potrestal magistrát půlmiliónovou pokutou. Z toho podle Pelikána vyplývá, že smlouva není platná. Město chce zpátky 1,05 miliardy korun. Nikdo však nevyloučil, že když soud označí za vlastníka stavební firmy, Karlovy Vary od nich KV Arénu koupí. Jenže ji s největší pravděpodobností budou chtít levněji než za miliardu.

Hrozba zastavení energií

Žalované stavební firmy městu hrozí, že pokud je soud určí jako vlastníky budovy, zastaví dodávky energií do právě dokončeného bazénu, napojeného na energocentrum KV Arény. Hala podle jejich názoru může zůstat až do vyřešení soudních sporů i roky zavřená.

Už dříve sdružení stavebních firem uvedlo, že město sporem přijde o spoustu peněz. Pokud vyhraje, bude muset vrátit DPH a dotace, hrozí mu pokuta a milióny spolkne právní zastoupení. Soudkyně ve středu nerozhodla, líčení bude pokračovat 22. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám