Hlavní obsah

V jednání s Číňany doporučuji opatrnost, míní ministr Kocourek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V jednání s čínskými stavebními firmami ohledně jejich možného vstupu na český trh doporučuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) opatrnost. Uvedl to ve čtvrtek na konferenci ředitelů stavebních firem pořádané společností CEEC Research s tím, že důležitým prvkem budou podmínky a dopad působení čínských společností na tuzemský trh.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Článek

„Budu velmi obezřetně sledovat podmínky případného lákání zahraničních firem do budování infrastruktury a budu se ohrazovat proti tomu, aby práci domácím firmám braly zahraniční firmy jen proto, že můžou využívat dotací zahraničních vlád,“ nechal se slyšet Kocourek.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) se má ve čtvrtek odpoledne setkat s čínským velvyslancem a řeč se nepochybně stočí kromě dalších témat i k případnému zapojení čínských firem do výstavby infrastruktury v Česku.

V Česku působí zatím za přispění vládní agentury CzechInvest pět čínských investorů a dá se očekávat, že se brzy objeví další. Pokud jde o evropský stavební trh, zkušenosti mají s čínskými firmami například v sousedním Polsku, kde státní podnik China Overseas Engineering Group získala zakázku na výstavbu dálnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám