Hlavní obsah

V Česku se pije málo mléka, změnit to má kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi konzumují málo mléka a mléčných výrobků. Proto se od října rozběhl projekt Agrární komory (AK) s názvem Bílé plus, který má situaci změnit. Představili jej zástupci AK a ministerstva zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Projekt Bílé plus je zamýšlen na tři roky s náklady přesahujícími devět miliónů korun. Financován je z prostředků Evropské unie i národních zdrojů.

Podle statistik spotřeba mléka a mléčných výrobků klesá. Pokud jde například o máslo, tak jeho spotřeba poklesla od roku 1989 o 50 procent.

„O mléce se traduje spousta mýtů a pověr,“ uvedl prezident AK Jan Veleba. Podle něj je nutné lidi jasnými argumenty ve spolupráci s odborníky přesvědčit, aby nejrůznější mléčné výrobky začali do svého jídelníčku více zařazovat. Cílem organizátorů kampaně je zvýšit spotřebu mléka během tří let o jedno procento ročně.

Mléka konzumují Češi podstatně méně, než činí celoevropský průměr. Jestliže u nás vypijeme necelých 60 litrů za rok na osobu, v Evropě je to asi o 30 litrů víc. Prví místo v pití mléka drží Finové se 170 litry za rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám