Hlavní obsah

V Británii by letos o práci mohlo přijít nejvíce lidí za generaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Velké Británii by ve druhé polovině roku mohlo přijít o práci nejvíce lidí za generaci. Propuštěno jich v důsledku koronavirové krize a brexitu má být nejméně 650 tisíc a možná mnohem více. Podle firemních oznámení o chystaném propouštění to vypočítala nezisková organizace Institute for Employment Studies (IES).

Foto: Carl Recine, Reuters

Okno pracovní agentury ve městě Stoke-on-Trent

Článek

Vyrozumění o propuštění je podle studie nyní dvakrát více než za recese po finanční krizi let 2008 a 2009. Jen za období od července do září by mohlo být propuštěno 450 tisíc lidí, uvádí studie. To by bylo o 50 procent více než bylo čtvrtletní maximum z doby globální finanční krize.

Podle IES se ale vysoký počet propuštěných nemusí nutně rovnat vysoké nezaměstnanosti. Autoři studie proto vyzývají vládu, aby snížila náklady na práci, a podpořila tak zaměstnávání. Také požadují, aby se politici zaměřili na ty druhy průmyslu a odvětví, které jsou z dlouhodobého hlediska životně důležité, a přispěli na mzdy jejich zaměstnanců.

Britská ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 20,4 procenta. V meziročním srovnání se pak hospodářství propadlo o 21,7 procenta. Pokles české ekonomiky byl pro srovnání ve druhém čtvrtletí jen zhruba poloviční - meziročně se snížila o 11 procent a mezičtvrtletně o 8,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám