Hlavní obsah

Útok v Barceloně zasáhl akcie aerolinek a cestovních kanceláří

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie evropských leteckých společností, cestovních kanceláří a hotelových řetězců po čtvrtečním teroristickém útoku oslabily. Investoři se obávají, že útoky odradí část lidí od cestování, napsal server deník Financial Times.

Foto: AP

V Madridu visí vlajky na půl žerdi.

Článek

Akcie britské IAG, kam patří vedle British Airways i španělská Iberia, ztratily 3,1 procenta. O zhruba tři procenta klesly také akcie největších evropských nízkonákladových dopravců  Ryanair a easyJet.

Propad postihl i velké cestovní agentury – akcie Thomas Cook klesly téměř o dvě procenta a TUI o půl procenta. Síť španělských hotelů Melia na burze přišla o 2,2 procenta. O víc než dvě procenta spadl i širší evropský akciový index firem z cestovního ruchu Euro Stoxx Travel and Leisure.

Hlavní index burzy v Madridu klesl zhruba o procento, v červených číslech jsou v pátek všechny západoevropské burzy.

Teroristické útoky v některých evropských velkoměstech zasáhly akcie cestovek a dopravců již v dřívějších případech, například po útocích v Paříži, Istanbulu nebo Bruselu. Cestovní kancelář Thomas Cook již dříve uvedla, že tyto útoky „výrazně oslabily“ poptávku po zahraničních dovolených, což se odrazí na finančních výsledcích.

Čtvrteční útok dodávkou v turistickém centru Barcelony si vyžádal 14 životů a byl nehorším od pumového útoku na vlak v Madridu v roce 2004. Španělská policie překazila další pokus o útok ve městě Cambrils zhruba 120 kilometrů od Barcelony, kde zabila pět útočníků.

Výběr článků

Načítám