Hlavní obsah

USA chystají obří kontrakt na zbraně

Novinky, pit
Washington

Americké zbrojařské koncerny by měly dodat do Saúdské Arábie v průběhu pěti až deseti let zbraně za 60 miliard dolarů (asi 1,15 biliónu korun). Půjde o jeden z největších amerických kontraktů vůbec, jak uvádí deník Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Americká stíhačka F-15E Strike Eagle nad Afghánistánem

Článek

Podle WSJ bude o celé věci v nejbližší době americká vláda informovat Kongres, problémy se schválením se neočekávají. Saúdská Arábie, jeden z největších kupců zbraní na světě, odebere 84 stíhacích letounů typu F-15 a 178 vrtulníků. Americké firmy kromě toho zmodernizují dalších 70 stíhaček.

Jak připomíná WSJ, Spojené státy patrně nedodají nejmodernější verzi svých stíhacích letounů, navíc dodané stroje nebudou s plnou výzbrojí. Za tímto krokem stojí obavy Izraele o vlastní bezpečnost. USA se totiž zavázaly židovskému státu, že ho budou o kontraktech tohoto typu informovat, a v této souvislosti může americký Kongres dokonce sáhnout k zablokování.

Omezení íránského vlivu a zajištění pracovních míst

Spojené státy vysvětlují tuto obrovskou dodávku jako páku na Írán a omezení jeho vlivu v blízkovýchodním regionu. Připomínají íránské aktivity v oblasti vývoje jaderných zbraní, na jejichž výzkumu země pracuje pod rouškou civilního využití atomové energie. Sankce proti Íránu v této souvislosti zpřísnily i OSN a Evropská unie (EU).

Podle amerického deníku si domácí zbrojovky mohou přijít na další obrovské peníze, neboť Saúdská Arábie vážně uvažuje i o modernizaci námořních sil.

Zástupci amerických zbrojařských firem se v této souvislosti nechali slyšet, že dohody se Saúdskou Arábií mohou ve střednědobém horizontu zajistit přibližně 77 000 pracovních míst až ve čtyřech desítkách federálních států.

Reklama

Výběr článků

Načítám