Hlavní obsah

USA a Čína obnoví jednání o obchodu

Právo, Novinky, rei, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy a Čína počátkem října ve Washingtonu obnoví jednání o vzájemném obchodu a možnostech ukončení celní války. Obě strany jsou ale skeptické, v zásadní pokrok moc nevěří, napsala agentura Bloomberg. Na rozhovorech se ve čtvrtek telefonicky dohodli čínský vicepremiér Liou Che a americký ministr financí Steven Mnuchin, oznámil Peking.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na summitu G20 v japonské Ósace.

Článek

„Ani Čína, ani Spojené státy nechtějí být zbytkem světa obviňovány z eskalace obchodní války a poškozování světové ekonomiky. Obnova vyjednávání však ještě neznamená, že se vyjednavači byť jen o píď přiblíží shodě anebo poleví ve svých postojích,“ citoval Bloomberg bývalého pracovníka čínského ministerstva obchodu Čou Siao -minga.

Obě strany k 1. září znovu zvedly cla na dovážené produkty, ve velké míře na spotřebitelské zboží. Američané plánují další cla k 1. říjnu a obě země počítají s dalšími sazbami k 15. prosinci, nenastane-li v jednání posun.

Americká cla od 1. září a 15. prosince se v úhrnu týkají čínského dovozu v ročním objemu 300 miliard dolarů (6,985 bilionu korun).

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám