Hlavní obsah

Ukrajina v červenci zvýšila export zemědělských produktů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina v červenci vyvezla tři miliony tun zemědělských produktů navzdory tomu, že většinu černomořských přístavů jí blokovali ruští okupanti. V pondělí to na Facebooku oznámilo ukrajinské sdružení podnikatelů v zemědělském sektoru (UCAB). Proti červnu se export zvýšil o 12 procent, z toho vývoz obilí vzrostl o 21 procent na 1,7 milionu tun.

Foto: Oleksandr Kubrakov/ Ukraine Mini, Reuters

Nákladní loď opouštějící přístav v Oděse.

Článek

Z černomořských přístavů Čornomorsk, Oděsa a Pivdennyj umožnila vývoz dohoda o volné plavbě, kterou mezi Ukrajinou a Ruskem dojednala turecká diplomacie za asistence OSN. Zbytek přístavů ale zůstává pod ruskou blokádou.

„Jen v případě plného fungování těchto tří mořských přístavů a plného využití alternativních tras můžeme doufat v objem exportu, který zde byl před začátkem... ruské invaze," uvedlo ukrajinské sdružení. Před invazí, která začala 24. února, Ukrajina každý měsíc vyvážela až šest milionů tun obilí.

Z Oděsy v pondělí ráno vyplula první loď s ukrajinským obilím v rámci dohody uzavřené mezi Ukrajinou a Tureckem 22. července v Istanbulu. Plavidlo směřuje do libanonského přístavu Tripolis a podle sdělení Kyjeva převáží zhruba 26 000 tun kukuřice.

Z Oděsy vyplula první loď s ukrajinským obilím

Evropa

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu vedla ke globální krizi na trhu potravin a energií. OSN varovala, že se kvůli tomu ve světě může objevit na více místech hladomor.

Rusko a Ukrajina se před invazí a následnými sankcemi podílely na vývozu pšenice ve světě dohromady skoro třetinou, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám