Hlavní obsah

Turecko má problém, vláda připouští, že bude muset požádat o zahraniční pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Potíže turecké ekonomiky se v červnu vystupňovaly, meziroční inflace dosáhla rekordní hodnoty 15,4 procenta. Turecký vicepremiér Mehmet Şimşek se v úterý po zveřejnění ekonomických dat snažil uklidňovat situaci, když na Twitteru napsal, že se zahraniční pomocí může být dopad na dno měkký.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Turecký vicepremiér Mehmet Simsek, ministr pro evropské otázky Volkan Bozkir a ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu (zleva doprava) v Bruselu

Článek

„Problémy, jako jsou inflace a stávající deficit, mohou být zcela zastíněny střednědobým výhledem. Ten může dále posílit balíček opatření nové vlády a upřednostnění strukturálních reforem. Měkký dopad (na dno) je se zahraničními zdroji možný,“ uvedl Şimşek v reakci na úterní čísla aktuální inflace a přiznal tak, že může dojít i na horší scénář. Řekl to v době, kdy v Turecku po vítězství Recepa Tayyipa Erdogana v předčasných prezidentských volbách nastává nová éra, ve které parlamentní systém nahradil prezidentský a hlava státu šéfuje vládě.

V červnu činila inflace v Turecku 15,4 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 2004, kdy byl zaveden standardní způsob výpočtu inflace. V červnu byla situace mnohem horší než v květnu, meziměsíčně inflace stoupla o 2,61 procenta.

Na konci května přitom turecká centrální banka zvýšila kvůli inflaci a oslabování liry základní úrokovou sazbu z 13,5 na 16,5 procenta. Od začátku roku je nad deseti procenty. [celá zpráva]

Inflace však není vysoká jen kvůli cenám potravin a paliv, kde jsou největší výkyvy. Vysoká je i inflace nezahrnující proměnlivé ceny potravin a energií, ta činila v červnu meziročně 14,6 procenta, protože náklady na dopravu stouply o 24,3 procenta, na nábytek a další vybavení domácností na 18,9 procenta.

Oslabování liry

Letos také silně oslabuje turecká lira, od začátku roku ztratila vůči dolaru pětinu své hodnoty. Za dolar se platí 4,71 TLR, což však není nejhorší letošní výsledek turecké měny, dolar už se dvakrát prodávat skoro za pět lir, poprvé na začátku dubna a pak v druhé červnové dekádě. [celá zpráva] Po volbách lira nakrátko posílila. [celá zpráva]

Na začátku května ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka. Nyní trhy čekají, jak bude postupovat Erdogan a kdo bude mít na starosti v nové administrativě hospodářskou a finanční politiku.

Turecký prezident je odpůrce zvyšování úrokových sazeb a před volbami sliboval, že úrokové sazby sníží. Vysoké úrokové sazby by mu bránily uskutečnit velké projekty, jako je stavba nového letiště a průplavu mimo Bospor.

Jak ale uvedl expert Nomury po rozvíjející se trhy Henrik Gullberg, další zvýšení by přijít mělo: „Ústřední banka potřebuje přerušit nebezpečnou spirálu, kdy oslabující měna přispívá k vyšší inflaci. Potřebuje zvýšit sazby razantněji.“

Bankovní rada zasedne 24. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám