Hlavní obsah

Turecká lira po Erdoganově volebním vítězství posílila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecká lira v pondělí v reakci na vítězství Recepa Tayyipa Erdogana v prezidentských volbách výrazně zpevnila. Obavy investorů z dalšího směřování hospodářské politiky však tento růst brzdí. Vůči dolaru a euru měna hned v pondělí ráno posílila o tři procenta na nejvyšší úroveň za poslední dva týdny. Posléze však část zisků ztratila.

Foto: Reuters

Turecká měna v reakci na Erdoganovo vítězství Recepa Tayyipa Erdogan výrazně zpevnila.

Článek

V pondělí dopoledne dolar k liře ztrácel 1,8 procenta na 4,59 liry, euro k liře odepisovalo také 1,8 procenta a nacházelo se na 5,35 liry. Britská libra k turecké liře vykazovala pokles o 1,9 procenta na 6,09 liry.

Turecká lira podle pátečního kurzu ČNB vycházela na 4,73 koruny. V pondělí dopoledne se pohybovala kolem 4,82 koruny.

Erdoganovo vítězství bude tureckou měnu podle analytiků v krátkodobém horizontu podporovat, neboť trhy výsledek voleb vnímají jako upevnění politické stability.

V dalších dnech bude zásadní, zda Erdogan využije svého postavení k prosazení uvolněnější fiskální a měnové politiky, což se jeví jako pravděpodobné.

Erdogan chce hrát aktivní roli v měnové politice

„Připomínky prezidenta Erdogana k měnové politice během volební kampaně, kdy obhajoval nižší úrokové sazby a signalizoval, že v měnové politice bude hrát aktivnější roli, vyvolaly znepokojení,” uvedla banka Goldman Sachs.

Za posledních deset let turecká měna vůči dolaru ztratila téměř tři čtvrtiny své hodnoty. Jen za letošní rok přišla zhruba o 17 procent a i po pondělním zpevnění je stále asi o 16 procent slabší.

Ke zpevnění liry zřejmě přispěl i pokles cen ropy, neboť Turecko je velkým dovozcem této suroviny, obchodované v dolarech.

Reklama

Související články

Erdogan potápí tureckou liru

Turecká lira se tento týden vůči dolaru propadla na rekordní minimum v novodobé historii. Stalo se tak poté, co ratingová agentura Fitch varovala, že po...

Výběr článků

Načítám