Hlavní obsah

Tržby v obchodech v dubnu rostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby obchodníků se v dubnu po očištění o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 7,4 procenta. Ve srovnání s březnem pak byly tržby vyšší o 0,7 procenta. Vyplývá to z dat, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Loni v dubnu bylo Česko v lockdownu.

Foto: Novinky

Uzavření velké části provozoven maloobchodu platilo až do 10. května. Například se to týkalo prodeje obuvi a oděvů s výjimkou dětského zboží..

Článek

„Prodej nepotravinářského zboží vzrostl o 14 procent, prodej pohonných hmot o 13,1 procenta. Růst zaznamenaly všechny hlavní sortimenty nepotravinářského zboží. Nejvíce vzrostl prodej oděvů a obuvi, který loni v dubnu výrazně klesl,”  ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ

Také prodej motorových vozidel už druhý měsíc vykazuje vysoké meziroční růsty. Naopak prodej potravin se mírně snížil,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

K meziročnímu růstu tržeb nepotravinářského zboží podle statistiků přispěla nízká srovnávací základna loňského dubna a také postupný nástup prodeje přes internet u řady kamenných prodejen.

Lidé vzali zahrádky ztečí, restauracím navýšily tržby o 60 procent

Ekonomika

Obchody s oděvy a obuví utržily o 80 procent více než loni v dubnu, kdy se potýkaly s největším propadem tržeb ze všech segmentů.

Tržby se zvýšily i prodejnám s počítači a komunikačními technologiemi, a to o 30,6 procenta. Obchody s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci měly tržby vyšší o 20,7 procenta. Tržby rostly i e-shopům, a sice o 14,2 procenta.

„Zákazníci se v dubnu ještě do všech prodejen nevrátili, protože nemohli. Nesmíme zapomenout, že opatření o uzavření velké části provozoven maloobchodu platilo až do 10. května,” konstatovala Jana Mücková ze skupiny LOGeco.

„Výsledek meziročního růstu tak jenom ukazuje, jak jsme se s pandemií a zavřenými obchody naučili žít. Nejvíce to pak dokládá 80procentní nárůst tržeb prodejců oděvů a obuvi,“ dodala s tím, že v dubnu 2020 byla opatření přísnější než letos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám