Hlavní obsah

Trh práce je k ženám nejpříznivější v Norsku, Česko skončilo dvacáté

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Norsko skončilo v žebříčku Indexu žen na trhu práce (WILM) za rok 2012 na prvním místě, Česko si udrželo 20. příčku. Žebříček WILM sestavili britští ekonomičtí analytici společnosti PwC a všímá si zejména rozdílů v platech mužů a žen, zapojení žen na trhu práce a jejich podílu na pozicích na plný úvazek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na špici žebříčku, který hodnotí 27 zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), se dlouhodobě drží skandinávské země společně s Novým Zélandem.

Posun dopředu v žebříčku shodně o pět pozic zaznamenaly oproti roku 2011 Irsko a Nizozemsko zejména vlivem snížení mzdových rozdílů. Irsko poskočilo z 22. místa na sedmnácté, Nizozemsko pak ze 17. příčky na dvanáctou.

Pokud srovnáme Česko s dalšími státy bývalého východního bloku, pak lépe dopadlo za rok 2012 na 15. místě Polsko. Naopak za ČR se umístilo na 21. místě Maďarsko, následované Slovenskem. Na třech posledních pozicích skončily sestupně Itálie, Řecko a Jižní Korea.

V Česku se stav zlepšuje

Jak uvedl Libor Stodola ze společnosti PwC Česká republika, také postavení žen na českém trhu práce se vyvíjí příznivě. Dokladem je, že rozdíl mezi platy mužů a žen klesl o procentní bod na 15 procent, podíl žen na trhu práce v meziročním srovnání vzrostl z 62 na 64 procent a nezaměstnanost žen nenarůstá. „Změny ale ve srovnání s těmi úspěšnějšími státy přicházejí příliš pomalu,“ je přesvědčen.

Zásadním tématem jsou v současné době podle Stodoly především flexibilní pracovní úvazky, které by ženám umožnily lépe sladit kariéru s rodinou. „Jejich nabídka je na českém trhu stále omezená,“ zakončil Stodola.

Žebříček Indexu žen na trhu práce
zeměpořadí v 2007pořadí v 2011pořadí v 2012
Norsko1.1.1.
Dánsko2.2.2.
Švédsko3.3.3.
Nový Zéland4.4.4.
Finsko5.5.5.
Kanada6.6.6.
Švýcarsko12.7.7.
Německo15.9.8
Austrálie11.8.9.
Belgie14.11.10.
...
Česká republika18.20.20.
Zdroj: PwC

Reklama

Výběr článků

Načítám