Hlavní obsah

Toyota v prodejích předběhla VW, vrátila se na první místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota Motor prodala za první tři čtvrtletí letošního roku zhruba 7,5 miliónu vozů. Získala tak zpět vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu, o kterou ji v pololetí připravil německý konkurent Volkswagen.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Logo automobilky Toyota

Článek

Toyota v pondělí oznámila, že její prodej v období od ledna do září meziročně klesl o 1,5 procenta na 7,498 miliónu vozů. Prodej Volkswagenu se podle dřívějších údajů snížil rovněž o 1,5 procenta a činil 7,43 miliónu vozů. Třetí místo na trhu obsadila americká automobilka General Motors (GM), jejíž prodej klesl o procento na 7,2 miliónu vozů.

Za poklesem prodeje společnosti Toyota stála podle agentury AFP slabá poptávka na domácím na trhu.

Volkswagen se v poslední době potýká s poklesem prodeje v Číně, Rusku a Latinské Americe. Prodej německého podniku by navíc mohl negativně ovlivnit skandál kolem falšování údajů o emisích, který vypukl ve druhé polovině září. Šéf závodní rady podniku Bernd Osterloh nicméně minulý týden uvedl, že skandál zatím neměl dopad na poptávku.

Na špici od 2008

V prvním pololetí Volkswagen prodal 5,04 miliónu vozů, zatímco Toyota pouze 5,02 miliónu. Německý koncern se tak poprvé v historii dostal do čela světového automobilového trhu. Za celý loňský rok jedničkou na trhu Toyota, když prodala 10,23 miliónu vozů.

Toyota se poprvé dostala na první místo ve světových prodejích v roce 2008, když překonala GM. Na této pozici se pak od té doby držela každý rok s výjimkou roku 2011, kdy byla první GM poté, co výrobu Toyoty v Japonsku narušily následky zemětřesení a vlny tsunami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám