Hlavní obsah

Test jednotné jízdenky na železnici funguje, koupilo ji 6710 lidí

Novinky, ČTK, bož

Jednotnou jízdenku, se kterou budou moci cestující na železnici absolvovat svou cestu bez ohledu na dopravce, si v testovacím provozu od poloviny června koupilo na dvou vybraných tratích 6710 cestujících. Zpočátku se prodávaly jen jízdenky u pokladen, nedávno přibyla také možnost elektronického nákupu přes e-shop a aplikaci, řekl v sobotu ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Testovací provoz běží bez problémů. V polovině prosince se změnou jízdních řádů systém začne fungovat na všech tratích u všech dopravců v Česku, řekl Havlíček. Kontrakty se všemi dopravci jsou podle něj už většinou podepsané.

„Je třeba říci, že jak se komercializují jednotlivé tratě, máme dneska 13 dopravců, lze předpokládat, že v rámci liberalizace jich bude ještě více. A je v podstatě nemožné, aby do budoucnosti si lidé kupovali u každého z nich specifickou jízdenku,” uvedl ministr.

Havlíček si projekt OneTicket vyzkoušel na cestě z Plzně do Plas. Na jednu jízdenku jel z Plzně do Kaznějova vlakem GW Train Regio a z Kaznějova do Plas pokračoval spojem Českých drah.

Do pilotního provozu se zapojily tratě Plzeň - Most a Česká Lípa - Rumburk, na kterých jezdí pět dopravců s celkem 146 vlakovými spoji.

Z odkupu Leo Expressu Českými drahami sešlo. Už podruhé

Ekonomika

„V pilotním provozu jsme dostali do zkoušek pět dopravců, konkrétně mezi Plzní a Mostem se pohybují čtyři a je to vybráno, protože je tady několik možností přestupů mezi jednotlivými dopravci. Na druhé trati Česká Lípa - Rumburk jsou dva dopravci, kteří tam mají souběh a jezdí tam střídavě jejich vlaky,” řekl Jan Paroubek pověřený řízením státního podniku Cendis, který má projekt na starosti.

Z Plzně do Žatce jezdí GW Train Regio a v části trati České dráhy, mezi Žatcem a Mostem a Jirkovem jsou zapojeny ještě Die Landerbahn a Regiojet UK.

Do pátku cestující koupili 6710 jízdenek v celkové hodnotě 310 287 korun. Nejvíce jich vydaly pokladny Českých drah, a sice 6474.

Než začne systém fungovat na všech železničních tratích v republice, bude na možnost nákupu jedné jízdenky pro všechny dopravce upozorňovat informační kampaň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám