Hlavní obsah

Teplo kvůli růstu cen paliv a povolenek výrazně zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší meziroční zdražení tepla za posledních 13 let očekává Teplárenské sdružení ČR. Růst cen podle něj může být dvouciferný. Za vytápění bytu si tak lidé příští rok připlatí i několik tisíc korun. Důvodem je zdražování paliv a emisních povolenek. Některé teplárny budou kvůli vývoji na trhu zvyšovat ceny ještě před koncem letošního roku, většina ale až od začátku ledna. Sdružení to uvedlo ve středu.

Foto: Jablonecká Energetická

Ilustrační foto

Článek

Výrobci a distributoři tepla, kterých je ve sdružení 44, zásobují aktuálně teplem přes 1,1 milionu domácností.

Většina tepláren na kalkulacích cen pro příští rok teprve pracuje. „Z vývoje cen energetických komodit a povolenek je ale evidentní, že nás čeká největší meziroční nárůst cen tepla za posledních 13 let. Dvouciferný nárůst ceny tepla v procentech nebude výjimkou, ale spíše pravidlem,” uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Největší nárůst ceny tepla čeká teplárny využívající zemní plyn. Významně menší, ale stále výrazný bude nárůst cen tepla vyrobeného z uhlí, kde se zásadně projeví nárůst ceny povolenek, a v případě černého uhlí také cena samotného paliva, uvedlo sdružení.

Energie zdražují. Jak se s tím vypořádat

Finance

Výrobci a distributoři tepla zásobují aktuálně teplem přes 1,1 milionu domácností, v nichž žijí tři miliony obyvatel. To je každá čtvrtá domácnost a skoro třetina obyvatel České republiky. Vedle toho teplárenské společnosti ve více než 125 městech a obcích, kde působí, zásobují teplem školní, zdravotnická, kulturní i sportovní zařízení, obchodní a administrativní centra, provozovny živnostníků i průmyslové podniky.

Na celkové dodávce tepla ze soustav zásobování teplem v ČR se členové sdružení podílejí zhruba dvěma třetinami. Zároveň teplárny vyrábějí množství elektřiny, které pokryje běžnou spotřebu všech domácností v ČR, většinu z toho ve vysoce efektivní kombinované výrobě elektřiny a tepla.

Reklama

Související témata:

Související články

Energie zdražují. Jak se s tím vypořádat

Řada dodavatelů energií v posledních dnech informuje zákazníky o nutné změně ceníku s odůvodněním, že za současné situace raketového růstu velkoobchodních cen...

Výběr článků

Načítám