Hlavní obsah

Ceny plynu na evropském trhu spadly pod 100 eur za megawatthodinu

Ceny zemního plynu pro evropský trh se stabilizovaly, kontrakt s dodáním v listopadu se ve čtvrtek prodává zhruba za 100 eur (2540 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to data pro virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve středu plyn v jednu chvíli zdražil až o 40 procent a poprvé překonal 160 eur. Před rokem činila jeho velkoobchodní cena asi 15 eur za megawatthodinu.

Krátce před polednem se zemní plyn s dodáním v listopadu prodával zhruba za 102 eur, dopoledne ale jeho cena klesla až zhruba na 82 eur/MWh. Ceny začaly klesat už ve středu odpoledne, kdy ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusko je připraveno dodávky zemního plynu do Evropy zvýšit.

Čeká se na Nord Stream 2

Plynovod Nord Stream 2 byl dokončen v září, ještě ale od německých úřadů potřebuje povolení k provozu. To se očekává až za několik měsíců. Od roku 2011 je v provozu plynovod Nord Stream 1, který vede paralelně a který má stejnou kapacitu, tedy 55 miliard metrů krychlových ročně.

V souvislosti s výrazným cenovým kolísáním se objevily dohady, že Rusko má na prudkém růstu cen plynu zájem, protože by tím ospravedlnilo rychlejší zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Proti tomuto projektu se totiž stavějí Spojené státy i některé evropské země, podle nichž se tím v zásobování plynem jen zvýší závislost Evropy na Rusku. Moskva také obvinění opakovaně odmítla.

Rusko zvyšuje dodávky plynu do Evropy a je připraveno stabilizovat trh, řekl Putin

Evropa

Stejně jako v Evropě se zvyšují i ceny plynu pro asijský trh, kde patří k největším odběratelům Čína, Jižní Korea a Japonsko. Například Japonsko je na dovozu plynu závislé, dováží ho teď především z USA.

Evropa v rukou Ruska

Většina tankerů se zkapalněným zemním plynem (LNG) směřuje hlavně do Asie, protože asijské země jsou ochotny platit víc. Obchodníci ale podle agentury Reuters upozorňují, že do Evropy teď proudí zkapalněného plynu více než v minulých dnech, což může k poklesu cen také přispět.

Analytici podle serveru CNBC upozorňují, že Evropa je teď u zásobování plynem zcela závislá na libovůli Ruska. Přesně jak už dříve tvrdily Spojené státy, že se tak stane. Moskva se ale brání, že Evropská unie se do této situace dostala sama, a to chybným rozhodnutím začít rušit dlouhodobé smlouvy a nahrazovat je krátkodobými kontrakty, kde ceny mnohem více kolísají. Putin ve středu řekl, že je připraven jednat o nových dlouhodobých smlouvách na dodávku plynu do EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám