Hlavní obsah

ČEZ skokově zdražil fixovanou elektřinu pro nové zákazníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ dramaticky zvýšila ceny elektřiny pro domácnosti, které by si chtěly nově zafixovat cenu. Stávajících zákazníků společnosti se zdražení netýká. ČEZ drží asi třetinu trhu s elektřinou v Česku. S cenami pro nově příchozí se tak stává jedním z nejdražších prodejců. Někteří odborníci přitom už před fixací na vysokých cenách varují.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za kilowatthodinu silové elektřiny se do čtvrtka u dvouletého fixu platilo u nejrozšířenější distribuční sazby D02d v distribuční oblasti ČEZ Distribuce 2,64 Kč. Od pátku je to již 4,30 Kč.

Cena silové složky tak stoupla o 63 procent. U tříleté fixace ode dneška u této sazby platí cena 3,91 Kč, kdežto ještě včera činila 2,60 Kč. Nárůst u silové složky tak činí 50 procent.

Kdy pomine zdražování energií, nelze odhadnout. Fixovat teď se ale může prodražit, říká Šnobr

Ekonomika

U dvouleté fixace při průměrné roční spotřebě 2500 kWh, jak ji u svých zákazníků uvádí samotný ČEZ, je tedy roční rozdíl v platbě 4150 korun a u tříletého fixu 3275 Kč.

Největší distributor v zemi

Distribuční oblast ČEZ zahrnuje většinu republiky vyjma Prahy (distribuční oblast PRE) a jižních Čech a Moravy (distribuční oblast E.ON). I ve zbylých oblastech sazby zdražily, s drobnými rozdíly.

Silová elektřina je jenom část ceny na faktuře spotřebitele – tvoří necelou polovinu. Zbytek tvoří regulovaná složka, v níž je například poplatek na distribuci, příspěvek na obnovitelné zdroje nebo stálá měsíční platba za jistič.

Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent

Ekonomika

Podle nového sazebníku tedy od pátku celková cena za elektřinu u dvouletého fixu včetně regulované složky činí 6,47 Kč za kilowatthodinu, když do včerejška to bylo 4,78 Kč. U tříleté fixace se pak platilo 4,74 Kč a v pátek je to již 6,05 Kč.

To ale ještě není konečná cena. K tomu je potřeba připočítat platbu za jistič (závisí na rezervovaném výkonu jističe), příspěvek na obnovitelné zdroje (který je pro všechny domácnosti stejný – 60 haléřů za každou spotřebovanou kWh) a stálou měsíční platbu. Tyto zmíněné platby znamenají u průměrné domácnosti další stokoruny měsíčně navíc.

Většině zákazníků se ale zatím ceny u největšího českého dodavatele nemění. Nejvíce jich má smlouvu na dobu neurčitou, a u té zatím zůstávají ceny stejné jako doposud. Stejně tak zákazníkům s již sjednanými fixními smlouvami zůstávají ceny neměnné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám