Hlavní obsah

Státní dluh ČR činí víc než dva biliony korun

Novinky, ČTK, bož

Státní dluh Česka vzrostl za tři čtvrtletí letošního roku o 431,7 miliardy na 2,07 bilionu korun. V pátek to uvedlo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak nyní hypoteticky připadá dluh zhruba 194 tisíc korun. Ve srovnání s koncem června státní dluh klesl o 85 miliard korun.

Foto: Novinky

Vývoj státního dluhu

Článek

Růst státního dluhu žene vydávání státních dluhopisů ministerstvem financí, jehož cílem je zajistit krytí letošního schodku státního rozpočtu. Ten Sněmovna ve snaze reagovat na dopady globální pandemie koronaviru postupně navýšila ze 40 až na 500 miliard korun.

V červnové aktualizaci Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2020 ministerstvo uvádí, že státní dluh by měl na konci letošního roku dosáhnout zhruba 2,12 bilionu korun.

Dluh vládních institucí atakuje 40 procent HDP

Ekonomika

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Výdaje na přímá opatření na podporu občanů a firem v souvislosti s pandemií covidu-19 ze státního rozpočtu ministerstvo k začátku října vyčíslilo na 97,4 miliardy korun. Odklady daní jako kompenzace za restriktivní opatření proti šíření nákazy snížily příjem státního rozpočtu o 29,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám