Hlavní obsah

Dlužila na daních 6 centů, málem přišla o střechu nad hlavou

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak může být byrokratický systém někdy bizarní a necitlivý, se přesvědčila devětaosmdesátiletá Glen Kristi Goldenthalová a její rodina. Seniorka trpící ALzheimerovou chorobou dlužila státu na daních celých 6 centů (1,35 korun). Protože je nezaplatila, město poslalo její patrový rodinný domek do dražby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Finanční úřad města Ocean Township ve státě New Jersey určil dům stařenky k prodeji 9. září. Dokud se o tom nedozvěděla její dcera Lisa Suhayová, která o případu informovala na sociálních sítích, nikoho mimo rodinu osud staré ženy nezajímal.

„Pochopila jsem, že stát New Jersey má nulovou toleranci a že vám prodá dům, bez ohledu na to, kolik dlužíte,“ uvedla místní tiskové agentuře Asbury Park Press Suhayová, která žije ve Virginii.

Úředníky obvinila z absolutního nezájmu a nedostatku lidskosti. Na počátku dluhu bylo šest centů, vinou úroků a poplatků se suma vyšplhala na 300 dolarů (zhruba 6800 korun).

Úřady tvrdily, že Goldentahlovou několikrát o dluhu informovaly – písemně i telefonicky. Problém však je, že žena trpí Alzheimerovou chorobou a na hovor patrně zapomněla.

Britský daňový úřad posílá lidem jako omluvu za své chyby kytice

Koktejl

„Výběrčí daní mé matce volal, protože, když jsme s ním mluvila, vybavil si, že bylo něco špatně, že matka nerozuměla, co po ní chce. Řekla jsem mu: ‚Pardon, ale vy prodáváte dům mé matky, protože vám dluží šest centů. On na to jen, jak je zajímavé, že jak se tyhle věci dokážou na sebe nabalit jako sněhová koule,“ rozčilovala se Suhayová.

Starosta přislíbil změnu

Díky tomu, že vzbudila rozruch na sociálních sítích a kontaktovala starostu města, dům se nakonec neprodal. Suhayová za matku zaplatila 300 dolarů.

Starosta Christopher Siciliano přislíbil nápravu, viní přísné a nepřehledné zákony státu. „Přirozeně je opravdu trapné pro město, prodat někomu dům kvůli šesti centům. Je to praštěné,“ uvedl starosta. Spojil se proto se státními zákonodárci, kteří by mohli daňový zákon změnit.

„Kolik lidí se během této pandemie, nebo kdykoliv jindy, stalo obětí tohoto chamtivého rozbitého systému?“ uzavřela naštvaně Suhayová, jejíž matka nepřišla o střechu nad hlavou jen se štěstím.

Reklama

Výběr článků

Načítám