Hlavní obsah

Stát by mohl využít zisk ČEZ k pomoci lidem s cenami energií, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státu nic nebrání zisk, který do státního rozpočtu získá od energetické společnosti ČEZ, využít k pomoci lidem s vysokými cenami energií. Shodli se na tom analytici. Řešení je podle nich celá řada, ale rozdělení státního zisku z ČEZ jediným rozumným. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čistý zisk ČEZ v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun. Provozní výnosy stouply o 29 procent na 76 miliard a provozní zisk před odpisy (EBITDA) o 119 procent na 43,7 miliardy.

Důvodem růstu je podle ČEZ mimo jiné enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích a rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích.

ČEZ stoupl zisk, mohl by vyplatit rekordní dividendu

Ekonomika

"Přestože je ČEZ polostátní firmou, tak hospodaří na liberalizovaném energetickém trhu. V případě nízkých cen elektřiny na sebe bere riziko špatných hospodářských výsledků a obráceně. Ceny energií mají také regulační efekt. V případě nedostatku energií na trhu snižují poptávku," řekl analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Pokud by zákazníci nakupovali stejné množství elektřiny jako v letech před koronavirovou krizí, mohlo by podle něj docházet k výpadkům dodávek. "Řešením by tak nebylo ani zestátnění soukromého podílu akcionářů společnosti. Státu nic nebrání využít vysokého zisku z ČEZ a pomoci potřebným, aby nespadli do pasti energetické chudoby," uvedl Tyleček.

Podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala je řešení několik. "Jediným rozumným ale je nechat podnik, ať podniká a maximalizuje zisky. Ty v udržitelné podobě odevzdávat státu a ten občanům," uvedl Dohnal.

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Ekonomika

Mezi další, ale podle Dohnala špatné varianty, patří například možnost nastavit ceny tak, aby zisk byl nízký a jen umožňoval údržbu či odměnu zařízení. V úterý oznámené dobré výsledky ČEZ v kontextu energetické krize jsou podle něj definicí polostátního podnikání, kdy spotřebitelé jsou současně voliči. Příliš vysoké zisky občané tak podle něj podniku a potažmo státu závidí.

"Nápad, aby ČEZ elektřinu neprodával přes burzu v Lipsku, může mít jen ignorant nebo národní socialista. Hlavním benefitem pro ČEZ, a tak pro stát a i pro občany je to, že takto lze prodávat po Evropě časté přebytky. Ty bychom bez burzy nebyli schopni prodat a takto vyrobená elektřina by skončila nejspíše bez užitku," uvedl Dohnal.

Zisky ČEZ by následně klesly a cena elektřiny celkově by vzrostla, uvedl Dohnal. Dalším důvodem, proč by měl ČEZ vykazovat zisky, je plánovaná stavba jednoho či více nových jaderných bloků, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám