Hlavní obsah

Stárnoucí Němci chtějí až 400 tisíc zahraničních pracovníků ročně

Největší ekonomiku v Evropě trápí demografická nerovnováha. Populace stárne, a to se negativně projevuje na pracovním trhu. Nová vláda Olafa Scholze má ale plán: nedostatek pracovních sil chce vyřešit každoročním přijetím až 400 tisíc pracovníků ze zahraničí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nedostatek kvalifikovaných pracovníků se stal tak závažným problémem, že dramaticky zpomaluje naši ekonomiku,“ řekl pro ekonomický magazín WirtschaftsWoche Christian Duerr, předseda jedné z vládních stran, Svobodných demokratů (FDP).

Řešení vidí Duerr v imigrační politice. „Problém stárnoucí pracovní síly můžeme dostat pod kontrolu pouze pomocí moderní imigrační politiky... Co nejrychleji musíme dosáhnout hranice 400 tisíc kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí,“ dodal.

Kancléř a předseda Sociálních demokratů Olaf Scholz se se svými vládními kolegy ze Svobodných demokratů a Zelených dohodl na několika podpůrných opatřeních, jak dosáhnout toho, aby bylo Německo pro zahraniční pracovníky atraktivní příležitostí. Jedná se například o zvýšení minimální mzdy na 12 eur (292 korun) za hodinu.

Globální trh práce se z pandemie nezotaví nejméně do roku 2023

Ekonomika

Loni ještě i přes koronavirovou krizi počet zaměstnanců narostl skoro na 45 milionů. Nicméně podle studie Institutu německé ekonomiky teď nastane čas setrvalého poklesu. Jen během letošního roku se má německá pracovní síla ztenčit o 300 tisíc lidí.

Rozdíl mezi těmi, kdo odchází do důchodu, a těmi, kteří na pracovní trh přichází, se navíc má v roce 2029 rozšířit až na 650 tisíc pracovníků. Naakumulovaný úbytek by pak na konci tohoto desetiletí měl představovat ztrátu zhruba až pěti milionů zaměstnanců v produktivním věku.

Německo je oproti Evropě napřed

Úbytek pracovní síly a balancování nad demografickou propastí je výsledkem nízké porodnosti několika posledních dekád. Německo je totiž jednou z prvních evropských zemí, které zažily ve druhé polovině minulého století prudký pokles porodnosti. Ten nastal už v 70. letech. Jak ovšem uvádí server Wall Street Journal, ostatní vyspělé evropské ekonomiky nejspíš budou německý případ následovat. Rozdíl je jen v tom, že jsou oproti Německu pozadu.

Přechod k elektromobilům v EU ohrožuje statisíce pracovních míst, tvrdí studie

AutoMoto

Podobný trend platí i ve Spojených státech amerických, kde by počet pracovníků mohl do roku 2030 podle tamního úřadu statistiky práce vzrůst na přibližně 170 milionů z loňských 161 milionů. Potom se ale USA dostanou do fáze, kdy většina silných ročníků dosáhne důchodového věku, což další růst pracovní síly omezí.

Reklama

Výběr článků

Načítám