Hlavní obsah

Stanjura: Osekáme daňové výjimky, kterými si lidé a firmy snižují odvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daňové výjimky, kterými si lidé či firmy snižují své odvody státu, pravděpodobně čeká redukce. Současná vláda se bude snažit do budoucna rušit ty, které neplní svůj účel, uvedl v neděli v České televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Kterých se to může týkat, neuvedl. Je podle něj třeba provést analýzy, než se k tomuto kroku přistoupí.

„Je potřeba si říct nejen úspory, ale i náklady na to,“ dodal Stanjura v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Případné rušení by se ale podle něj nemělo týkat slevy na poplatníka, která v současnosti činí 30 840 korun ročně. Ani by neměly být zdaněny důchody. „To je mimo debatu. Aspoň pro tuto vládní koalici,“ upřesnil Stanjura.

Podpora opozice

„Pokud přijde pan Stanjura s návrhy na zrušení daňové výjimky, tak my to podpoříme,“ okomentovala to bývalá šéfka státní kasy a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

I podle ní by se ale nemělo sahat na výjimky typu sleva na poplatníka či na děti. K diskusi o revizi daní vládu vyzval například šéf odborů Josef Středula. A to v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy, které loni prosadilo hnutí ANO spolu s ODS a které mělo dopad na státní rozpočet v řádu desítek miliard.

Jaké budou dopady zrušení superhrubé mzdy

Domácí

„Proto je nutné diskutovat o tom, jak vykompenzovat, respektive kam přenést vzniklou zátěž,“ uvedl Středula pro server Lidovky.cz. Měla by se otevřít celá řada otázek, například úroveň přímých a nepřímých daní, zda více nepřejít na nepřímé daně a jak jsou zdaňovány některé služby.

„Jasně jsme řekli, že pokud nastanou nějaké významnější daňové změny, bude to k 1. lednu 2024. To znamená, že letos povedeme debatu a – za mě ideálně – někdy koncem roku by šly návrhy zákonů do Poslanecké sněmovny,“ popsal Stanjura, jaký bude další postup, pokud vláda nakonec k úpravám sáhne.

Stát letos vybere na daních od fyzických osob a firem méně než loni

Ekonomika

Nižší schodek

„Pokud takový zákon přijmeme, nejpozdější termín pro jeho přijetí je koncem pololetí 2023, ať všichni mají dostatek času se připravit,“ dodal.

V televizní diskusi také zaznělo, že by deficit státního rozpočtu pro letošní rok mohl být pod 280 miliard korun. To by bylo až o 100 miliard Kč méně, než plánovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO).

Stanjura: Deficit státního rozpočtu by měl být pod 280 miliard Kč

Domácí

Stanjura proti původním předpokladům počítá se zvýšením příjmů rozpočtu o více než 61 miliard korun. Za tímto nárůstem je hlavně inflace. Zvýšené příjmy ale podle Stanjury nejsou žádná úspora, proto dojde i na snižování dosud plánovaných výdajů.

Plánované škrty v původním návrhu rozpočtu ale nebudou plošné. Snížit by se například měl počet tabulkových míst státních zaměstnanců, a to například zrušením některých agend a postupující digitalizací státní správy. Stát nyní hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Vláda chce projednat návrh letošního státního rozpočtu v první polovině února a následně ho předložit Sněmovně. Rozpočtové provizorium tak má skončit 31. března a nový rozpočet má začít platit nejpozději od 1. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám