Hlavní obsah

Stádní chování opět zvedalo akcie

Novinky, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I v poslední den tohoto týdne zaplavila pražskou burzu vlna nákupních pokynů. Oba hlavní indexy, PX-D i PX 50 posílily téměř shodně o necelých 1,5 procenta. Z akcií se potom opět nejvíce činil Český Telecom, jenž přidal přes pět procent a usadil se na úrovni 325 korun.

Foto: archiv MDZ

Herci Radovan Král a Michaela Doleželová v Romanci pro křídlovku.

Článek

Během dne byl ale Telecom i výše. "Od otevření se opět začaly na trhu kumulovat nákupní příkazy, které vedly až k panickému nakupování na 330 Kč. Na této ceně se vytvořila velmi silná nabídka , která postupně snižovala ceny na 316 Kč. V závěrečné části však došlo opět k růstu," uvedl Raduz Srom z Atlantiku FT.

Opět posílily i akcie ČEZ, a to zhruba o tři procenta na 134,99 korun. O 1,8 procenta přidaly i akcie Komerční banky, skončily na 2295 Kč, když už prolomení hranice 2200 ve čtvrtek znamenalo sedmiměsíční rekord.

Burza na tříletém maximu

Celá burza se nyní nachází na tříletém maximu. PX-D vydělal za celý týden zhruba osm procent. "Za výraznou aktivitou i posílením na domácím trhu z posledních dní stály především zahraniční investiční domy. V následujících dnech lze očekávat spíše korekci," napsal v hlášení pro investory Srom. Toto očekávání ale asi není jednoznačné. "Trend se může obrátit, ale také nemusí," prohlásil Viktor Reischig z Patria Finance. Páteční vybírání zisků může předznamenat obrat, ale například Telecom po prodejích začal znovu stoupat.

Lákavě nyní mohou vypadat investice v západní Evropě, kde se přece jen obrátil trend k růstům, ale makrodata zas až tolik optimismu nenapovídají. První vybírání zisků tak může růstovým trendem zacloumat.

Akcionáře RIF kontaktuje podvodník

RM-systém v pátek oznámil, že zaznamenal podvodné jednání neznámé osoby, která se neoprávněně vydává za pracovníka RM-systému a snaží se přesvědčit majitele akcií a podílových listů k jejich nevýhodnému prodeji.

"V tomto konkrétním případě jsou cíleně osloveni majitelé podílových listů bývalého Restitučního investičního fondu - RIF. Máme důvod se domnívat, že snahou podvodníka je pod smyšlenou záminkou přesvědčit občany k podpisu smlouvy o prodeji jejich akcií nebo podílových listů za nevýhodně nízkou cenu, uvedl Jiří Vodička z RM-systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám