Hlavní obsah

Stačí fotka a přečtené knihy prodáte

Martin Procházka, Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduchý způsob, jak dát další život přečteným knihám vyhlížejícím stále jako nové, nabízí udržitelné knihkupectví Reknihy. Funguje to i na dálku a člověka, který se chce nadbytečných knih zbavit, to nic nestojí.

Foto: Reknihy

Zakladatel udržitelného knihkupectví Reknihy Tadeáš Kula.

Článek

„Stačí navštívit naši webovou stránku, vyfotit třeba celou knihovnu a poslat fotku. Kolegové se tituly proberou a napíšou, které by si vzali. Potom jen zajdete na naši pobočku nebo jakoukoli z několika tisíc poboček Zásilkovny a knihy tam zdarma podáte,“ řekl Právu zakladatel Reknih Tadeáš Kula.

Prodali jsme přes 40 tisíc knih a do konce roku se chceme dostat na obrat 22 milionů korun
zakladatel Reknihy Tadeáš Kula

Firma se pak postará o výběr, jednotlivé knihy vyfotí, stanoví cenu, vystaví na web a zajistí prodej i expedici.

Příběh Reknih se začal psát v roce 2019, kdy chtěl Kula poslat přečtené knihy dál. „Zkoušel jsem všechny způsoby, jak to udělat. Přes Facebook, bazary, antikvariáty. Ale nic mi nevycházelo dobře. Buď to zabere hrozně moc času, anebo nedostanete pořádně peníze. V antikvariátu za knihu dostanete třeba 10 korun, na Facebooku je zase zdlouhavá komunikace,“ vylíčil Kula, který s podnikáním začal už ve svých 13 letech.

Zaměření na tituly z nedávných let

S antikvariáty se však srovnávat nechce, soustředí se na knihy, které vyšly v posledních 20 letech a jsou ve výborném stavu. Vybrané knihy z fotografie se proto po doručení ještě jednou kontrolují, a pokud jsou poškozené, je na jejich majiteli, zda si je nechá zaslat zpět, nebo je Reknihy nabídnou v revýdejně zdarma.

V dubnu vzniklo historicky nejvíc firem

Ekonomika

Podle Kuly se lidem vyplatí prodávat přes jeho web. „Bereme si 50procentní provizi, zbytek posíláme na účet nebo jako kredit pro nákup u nás. Průměrná cena knihy, která se u nás prodá, je 180 korun, takže prodávající dostane 90 korun,“ sdělil Kula.

Důraz klade na ekologii a cirkulární ekonomiku. „Udržitelnost je na prvním místě. Vždy se zamýšlíme, co dělat udržitelně, používáme opakovaně krabice, stejně jako výplňové materiály. Z každé objednávky posíláme pětikorunu na Rainforest Trust na záchranu deštných pralesů,“ dodal Kula.

Radost má z toho, že část knih se po přečtení na Reknihy znovu vrátí pro další zájemce. „Šel jsem do toho s cílem, aby se ty knihy co nejvíc protočily, abychom je poslali několikrát. Vyšlo nám, že 15 až 20 procent knih se nám vrací. To se mi hrozně líbí a splňuje to počáteční myšlenku o cirkulárním byznysu,“ prohlásil.

Podnikatelem roku je výrobce 3D tiskáren Josef Průša

Ekonomika

V současnosti mají Reknihy více než 20 tisíc čtenářů. „Prodali jsme přes 40 tisíc knih a do konce roku se chceme dostat na obrat 22 milionů korun,“ řekl Kula.

Pro firmu je klíčový český trh, protože se v tuzemsku hodně čte. „Budeme se rozšiřovat do dalších měst a chceme zařídit výdejny po republice. Druhou pobočku po Praze máme teď v Brně,“ uzavřel Kula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám