Hlavní obsah

Španělsko drtí rekordní nezaměstnanost, práci nemá přes šest miliónů lidí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Počet lidí bez práce v krizí sužovaném Španělsku vzrostl za letošní první čtvrtletí o 237 400 na 6,2 miliónu lidí, což posunulo tamní míru nezaměstnanost na nový rekord 27,2 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamního statistického úřadu.

Foto: Reuters

Protesty ve Španělsku proti úsporným opatřením vlády nejsou ničím výjimečným.

Článek

Analytici byli tímto růstem zaskočeni, ve svých odhadech sice očekávali zvýšení, ale pouze na 26,5 procenta. Pro srovnání, v posledním kvartále loňského roku činila míra nezaměstnanosti 26 procent.

Jak připomněla agentura Bloomberg, současná nezaměstnanost se dostala na nejvyšší úroveň za posledních 37 let. "Tempo růstu je překvapivé," nechal se slyšet ekonom Ricardo Santos z banky BNP Paribas. Podle něj by nezaměstnanost ke konci letošního roku mohla stoupnout až na 28 procent.

Španělská ekonomika jakožto čtvrtá největší v eurozóně prochází druhou recesí za poslední tři roky. V souvislosti s tím se konzervativní vláda snaží za pomoci tvrdých úsporných opatření a zvyšováním daní vymanit z hospodářské krize, která začala už před pěti lety po kolapsu na trhu s nemovitostmi.

Škrty mohou situaci ještě zhoršit

Mnozí analytici a ekonomové nicméně připomínají, že další škrty ve výdajích by nynější situaci mohly ještě zhoršit. "V současné době není naprosto vidět nějaké zásadní zlepšení výkonnosti španělské ekonomiky," uvedl ekonom Jonathan Loynes ze společnosti Capital Economics.

Hrubý domácí produkt Španělska v roce 2012 vykázal pokles 1,4 procenta a ani letošní rok podle odhadů neporoste. Pyrenejská země má navíc nejvyšší rozpočtový deficit za rok 2012 v rámci 17členné eurozóny. Veřejný dluh se za rok zvýšil o rekordních 148 miliard eur a na konci roku 2012 dosáhl zhruba 884 miliard eur.

Neutěšenou situaci Španělska jen podtrhuje podle agentury Reuters fakt, že tamní banka Santander, podle tržní kapitalizace největší banka v eurozóně, vykázala od letošního ledna do března propad čistého zisku o 26 procent na 1,21 miliardy eur (zhruba 31,3 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám