Hlavní obsah

Sokolovská uhelná ukončí v srpnu provoz tlakové plynárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sokolovská uhelná (SUAS) ukončí v srpnu provoz tlakové plynárny ve Vřesové. Firma nenašla s vládou společné řešení, které by umožnilo plynárnu dál provozovat. Až tisícovka zaměstnanců, kteří by mohli přijít o práci, má šanci na pomoc od státu v rámci programů ke zmírnění dopadů útlumu uhelné těžby, informovala ve středu SUAS v tiskové zprávě. K tomu ale bude ještě nutná novelizace zákona.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pobočka Sokolovské uhelné s paroplynovou elektrárnou ve Vřesové.

Článek

V Karlovarském kraji se kvůli dopadům epidemie koronaviru na lázeňství a cestovní ruch opět prudce zvedla nezaměstnanost. Propouštění ze Sokolovské uhelné by mohl znamenat významný přírůstek počtu lidí bez práce.

Ukončení provozu tlakové plynárny, která zpracovávala hnědé uhlí, je podle společnosti důsledkem tlaku na ukončení využívání uhlí a prudce rostoucích cen emisních povolenek. SUAS v červnu zahájila jednání s vládou a nabídla, že pokud se najde způsob, jak by stát těžařskou firmu zbavil nákladů na emisní povolenky, provoz prodlouží. Podle ministra průmyslu a obchodu (MPO) Karla Havlíčka (za ANO) to ale není možné.

Sokolovská uhelná utlumí činnost, o práci může přijít tisícovka lidí

Ekonomika

„Stát nemůže sponzorovat jakoukoli firmu kvůli emisním povolenkám. Protože to by byla řetězová reakce a my bychom se museli chovat ke všem firmám stejně. Nám se nelíbí cena emisních povolenek, nám se vůbec nelíbí ten nástroj. Je to velmi brutální nástroj Evropské komise,” uvedl při nedávné návštěvě Karlovarského kraje Havlíček.

Ukončení provozu tlakové plynárny bude znamenat zánik až tisícovky pracovních míst. SUAS ale ujišťuje, že se pokusí pro co nejvíce lidí najít uplatnění ve svých dceřiných firmách a že usiluje o vytvoření pracovních příležitostí i mimo skupinu Sokolovské uhelné. Plynárna po ukončení provozu projde konzervací technologie.

Technologie pro přechod na plyn uhelná firma pořídila nebo připravuje. Paroplynová elektrárna ve Vřesové už je nyní schopna přepnout na zemní plyn, dva plynové kotle postavila firma i v elektrárně v Tisové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám