Hlavní obsah

Sokolovská uhelná utlumí činnost, o práci může přijít tisícovka lidí

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sokolovská uhelná (SU) do konce přespříštího roku sníží stavy. O práci tak může přijít až tisícovka zaměstnanců. Důvodem je útlum činnosti, k němuž dojde v důsledku růstu cen emisních povolenek. V letošním roce na nich SU zaplatí 1,25 miliardy, v příštím roce dokonce 1,5 miliardy korun. Právu to sdělil předseda dozorčí rady SU František Štěpánek.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pobočka Sokolovské uhelné s paroplynovou elektrárnou ve Vřesové.

Článek

V příštím roce se mají stavy snížit asi o sedm set lidí a napřesrok o dalších tři sta lidí.

SU ve spolupráci s krajskými představiteli a městem Chodov, kde žije řada zaměstnanců, jedná s úřadem práce, aby restrukturalizace proběhla co nejméně bolestivě. SU má připravené peníze na odstupné.

Firma hledá způsoby redukce emisí

Firma prověřuje možnosti využití zemního plynu ve své paroplynové elektrárně ve Vřesové, která dosud jede na zplyňované hnědé uhlí.

Britové poprvé v historii vyrobili více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv

Ekonomika

Díky případnému přechodu by SU redukovala produkci oxidu uhličitého, který výrazně přispívá ke globální změně klimatu. Nově by vyprodukovala tři miliony tun oxidu uhličitého, namísto dosavadních pěti milionů tun. Díky tomu by mohla ušetřit na emisních povolenkách.

Štěpánek si stěžuje na nezájem o region

„Kdyby nebyly povolenky, tak by žádný útlum nebyl. Já nemůžu sedět se založenýma rukama, takže racionalizujeme, ale bolí to. Možná to konečně vyvolá zájem o uhelné regiony,“ uvedl Štěpánek.

Emisní povolenky a obchodování s nimi jsou nástroje, které mají pomoci dosáhnout závazku evropské osmadvacítky snížit emisí plynů přispívajících ke skleníkovému efektu. Systém funguje od roku 2005.

Volkswagen manipuloval s měřením emisí i u novějších motorů, tvrdí německá televize

Ekonomika

Štěpánek podle svých slov „už roky marně upozorňuje”, že region potřebuje pomoci s restrukturalizací. Volá po tom, aby se do regionu vracela alespoň část plateb za emisní povolenky tak, aby mohla vzniknout nová kvalifikovaná pracovní místa s přidanou hodnotou.

Návrhy poslanců z regionu ve Sněmovně při nedávné novelizaci zákona o emisních povolenkách ale hlasováním neprošly. Většina poslanců schválila pouze obecné ustanovení, že postižené uhelné regiony mají mít přednost při čerpání peněz vybraných z emisních povolenek na projekty.

O jaké projekty půjde a kdo bude moci být žadatelem, o tom bude ministerstvo životního prostředí teprve rozhodovat. Štěpánek má ale obavy, vzhledem k tomu, že je bude rozdělovat resort životního prostředí, že peníze nebude možné použít na řešení sociálních aspektů související s restrukturalizací Sokolovska.

Reklama

Související články

V honbě za energií Afrika sází na uhlí

Uhlí je označováno za ekologicky nejškodlivější zdroj energie. A tak není divu, že podíl uhelných elektráren na výrobě elektřiny v řadě míst světa klesá. Jsou...

Výběr článků

Načítám