Hlavní obsah

Sobotka v Číně zahájil setkání zemí střední a východní Evropy, na veletrhu si připil pivem

Novinky, Barbora Zpěváčková (Tchang-šan)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchang-šan

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Tchang-šanu během pátečního dopoledne zahájil setkání zástupců 16 zemí střední a východní Evropy s Čínou. V rámci summitu 16+1 se koná podnikatelský veletrh, na kterém má Česká republika největší pavilón. Vystavuje v něm například Škoda Auto, Pivovary Lobkowicz, Alpine Pro či Becherovka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Premiér Sobotka se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem v PekinguVideo: Reuters

 
Článek

„Velký potenciál pro spolupráci je v zemědělských produktech, vinařský fond vede jednání o dodávkách jihomoravského vína do Číny,“ řekl v projevu premiér. Zmínil také spolupráci v oblasti zdravotnictví.

Platforma 16 1 sdružuje země střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny. Většina českých krajů má v Číně partnerskou provincii.

Regiony ČR a některé firmy se v rámci setkání představily na veletrhu v Tchang-šanu, který je asi tři hodiny cesty autem od Pekingu. Česká delegace si na uvítání přiťukla sklenicí piva Lobkowicz a prohlédla si stánek Škoda Auto. Na výstavě bylo také podepsáno několik dohod o spolupráci.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka na veletrhu v Číně

Setkání se zúčastnil i jihomoravský hejtman Michal Hašek a hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (oba ČSSD).

Foto: Barbora Zpěváčková, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s hejtmanem Jihomoravskéo kraje Michalem Haškem na veletrhu v Číně

Sobotka se v pátek před summitem sešel s čínským vicepremiérem pro ekonomiku Ma Kchajem, se kterým mluvil o spolupráci v oblasti strojírenství. Šéf kabinetu pozval čínského vicepremiéra na strojírenský veletrh v Brně a na Čínské investiční fórum, které se bude konat na podzim v Praze.

Odpoledne bude předseda vlády v Pekingu jednat se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

Reklama

Výběr článků

Načítám