Hlavní obsah

Směnárník z Ústí, který nanosil do banky 90 miliard, musí prokázat, kde je vzal

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severočeský směnárník uložil v bankách téměř devadesát miliard korun. Po původu peněz bude nyní pátrat finanční správa a muži hrozí zaplacení vysokých daňových nedoplatků. Ve čtvrtek o tom informoval Radiožurnál. Obrovské sumy na účtech a jejich původ řešila už policie, nezískala ale žádný důkaz o praní špinavých peněz.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Muž nosil do banky eura v hotovosti, nechal je směnit na účtu na dolary a po několika hodinách je vybíral.

Článek

Sám směnárník podle iRozhlasu tvrdí, že peníze pocházejí z jeho dvou směnáren v Praze. Tomu ale neodpovídají jejich výnosy.

Policie ale muži nic neprokázala, server však připomíná, že v daňovém řízení leží prokazování původu peněz na podnikateli.

Směnárník nanosil do banky 90 miliard v kufříku, praní špinavých peněz se neprokázalo

Krimi

„V případě, že neprokáže zdroj a výši příjmů vedoucí k nárůstu jmění, orgány finanční správy v souladu s procesním předpisem doměří daňovou povinnost a penále, případně další sankce,“ řekla mluvčí generálního finančního ředitelství Zuzana Mašátová.

Daň až tři miliardy

Daň by byla ve výši 15 procent, hrozí ale i penále, pokud by poplatník nespolupracoval. Ve výsledku by ta částka mohla být zdaněna až 30 procenty. Správa může danit sumy uložené v posledních třech letech, to by se pak týkalo asi 10 miliard, které směnárník do banky za toto období nanosil. Doměřená daň by pak mohla být až tři miliardy.

Rozhlas uvedl, že muž dělal hotovostní vklady v eurech, které nechal směnit na dolary. Po několika hodinách je opět vybíral.

Rozhlas také připomněl podobnou kauzu z roku 2017, kdy žena z Děčínska nanosila do banky během čtyř let 12 miliard korun. I ona je deklarovala jako výnosy ze směnáren. Původ peněz ale nedoložila, nakonec se zastřelila. Původ peněz tehdy neodhalila ani policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám