Hlavní obsah

Slovenští dopravci blokují hraniční přechody s Českem

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRODSKÉ/BŘECLAV
Aktualizováno

Slovenští autodopravci při protestní akci v pátek částečně zablokovali provoz na dálničním hraničním přechodu s Českem Brodské-Břeclav. Blokáda se týká nákladní dopravy ve směru na Slovensko, osobní vozy projedou v jednom jízdním pruhu. Později blokáda zasáhla i dva další přechody Drietoma-Starý Hrozenkov na západě Slovenska a Makov-Bumbálka na severu země.

Blokáda dopravců u BrodskéhoVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

V pátek před polednem protestující dopravci přehradili několika kamiony dopravu na dálnici z Brna do Bratislavy. V místě někdejší celnice u Brodského zachovali možnost vjezdu pro osobní vozidla. Důvodem protestu je především požadavek výrazného snížení silniční daně. Protest je podle vyjádření jednoho ze stávkujících  naplánovaný do dvacáté hodiny.

Česká policie v reakci na situace stahovala z dálnice kamiony a odkláněla je od Břeclavi do Hodonína a tudy přes Holíč dále na Slovensko.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Protestující dopravci na hraničním přechodu Brodské.

„Řidiči, kteří zvolí objízdnou trasu či budou hledat další alternativy, ale narazí na další zablokovaná místa. V našem regionu kousek dál u Kútů, v Senici, kolem Bratislavy a na maďarské hranici,“ řekl jeden ze stávkujících. Další zablokovaná místa jsou i v dalších regionech Slovenska. Podle vedení slovenské policie budou blokády pokračovat i o víkendu.

Foto: Mapy.cz

 

„Bylo to narychlo. Chystal jsem se na akci včera večer. Nehodí se mi to, doma mám na zvedáku další auto, které čeká na opravu. Ale je to nutné,“ řekl dopravce.

Policie hrozí odtahy

Policisté vozidla napříč dálnicí zdokumentovali. „Mohou z toho mít hodně zle. Stávka nestávka, je to porušení zákona. A vydávají se vstříc hrozbě odtažení na jejich náklady. Ale to už je věcí našich nadřízených,“ řekl jeden z uniformovaných mužů. Na místě hlídali dopravu a upozorňovali řidiče osobních aut, jak a kudy projet.

Na Slovensku stávkují autodopravci, blokují dopravu na několika místech

Ekonomika

Kolem třinácté hodiny pak většinu čekajících kamionů otočili a vrátili zpět do České republiky. Někteří řidiči kamionů ale na situaci reagovali po svém a přes obrubníky či trávu objeli nákladní auto na bočním nájezdu na dálnici. Projeli. Ale budou stát na další blokádě, nepomohli si,“ komentoval to muž u kamionu.

Policie později uvedla, že slovenští autodopravci ohlásili rozšíření protestů na hraniční přechody Drietoma-Starý Hrozenkov na západě Slovenska a Makov-Bumbálka na severu země.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Blokáda u hraničního přechodu Brodské

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) spustila blokády poté, co nejvyšší kontrolní úřad zveřejnil informaci o výsledku výběru mýta. Podle zprávy úřadu provozovatel mýtného systému SkyToll inkasoval téměř polovinu z vybraných poplatků za jízdu nákladních aut a autobusů po zpoplatněných silnicích. Na to UNAS reagoval požadavkem na snížení sazby silniční daně na polovinu a na pozastavení mýtného systému.

Slovenské ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že je připraveno předložit sněmovně návrh na snížení sazeb silniční daně pro kamionovou dopravu v průměru o 12,5 procenta. Stát by vybral asi o 35 milionů eur (884 milionů korun) méně. Silniční daň na Slovensku platí firmy i živnostníci za auta pro podnikání. Sazby jsou odstupňované hmotností a počtem náprav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám