Hlavní obsah

Slovensko úspěšně plní zásobníky, plynu bude mít dost po celou zimu

Slovensko má v zásobnících uskladněn dostatek zemního plynu na celou příští topnou sezonu, řekl v úterý novinářům tamní ministr hospodářství Richard Sulík. Státní plynárny SPP už dříve začaly nakupovat také norský plyn a zkapalněný zemní plyn v zájmu snížení závislosti země na dodávkách suroviny z Ruska.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Mohu oznámit, že Slovensko má plynu dostatek na celou příští topnou sezonu, tedy až do konce března 2023. Tento plyn se nachází ve slovenském vlastnictví a je fyzicky na Slovensku v zásobnících,” oznámil Sulík.

Dodal, že za stávající situace nedojde k žádným omezením pro odběratele. „Plynu na Slovensku bude dostatek, Slovensko má druhé nejvyšší zásoby plynu v Evropě,” uvedl.

Sulík řekl, že Slovensko má v zásobnících uskladněno množství plynu, které odpovídá 49 procentům roční spotřeby země. Podle ministra by země zvládla i případné zastavení dodávek suroviny z Ruska.

Odstávka plynovodu Nord Stream 1 začala, Německo se bojí o dodávky

Ekonomika

Německo se obává, že po ukončení stávající údržby plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, plyn tímto potrubím kvůli sporu mezi Ruskem a Západem už nepoteče.

Podle generálního ředitele SPP Richarda Prokypčáka by se riziko ohledně zásobování odběratelů plynem na Slovensku zvýšilo pouze v případě selhání alternativních tras dovozu suroviny.

"Jediné riziko je riziko solidarity. My stále počítáme s dodávkami z jihu i severu," řekl šéf SPP, které jsou největším dodavatelem plynu na Slovensku. Prokypčák dodal, že od října bude Slovensko odebírat plyn také z Itálie.

V minulosti Slovensko nakupovalo zemní plyn zejména z Ruska, který do země proudil hlavně plynovodem přes Ukrajinu. Nyní SPP hlásí krácení dodávek ruského plynu o 70 procent, už v červnu ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila snížení dodávek plynu na Slovensko o polovinu oproti původnímu plánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám